Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Uznesenie

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Ak aj parlament navrhnuté uznesenie schváli, bude to len – slušne povedané – kus papiera, ktorý nebude mať žiadny význam, s výnimkou politického, píše J. Hrabko.

V netradičnom čase – v utorok o 10.00 hod. – sa začala netradičná schôdza parlamentu. Vládna koalícia sa rozhodla vystaviť na verejný pranier exministra hospodárstva R. Sulíka. Základom je správa Najvyššieho kontrolného úradu, súvisiaca s Expo 2020 v Dubaji, v ktorej úrad vydokladoval nesprávne hospodárenie s verejnými prostriedkami v sume niekoľko stotisíc eur.

Ide o predčasnú mikulášsku nádielku parlamentnej väčšiny. Tá skutočná príde až po schválení tzv. konsolidačného balíčka, po ktorom zamrzne úsmev aj tým, ktorí sa dnes z nádielky pre R. Sulíka vytešujú. V podstate totiž nejde o nič iné ako o obyčajné partajné mimikry.

Parlament totiž nemá žiadne právomoci voči poslancovi R. Sulíkovi žiadať po ňom – či už dôrazne alebo mimoriadne dôrazne – zaplatiť niekoľko stotisíc eur. Ak aj parlament navrhnuté uznesenie schváli, bude to len – slušne povedané – kus papiera, ktorý nebude mať žiadny význam, s výnimkou politického. V takom prípade ho totiž budú stranícki rivali R. Sulíkovi a jeho SaS isto pri každej vhodnej i nevhodnej príležitosti pripomínať.

Akokoľvek, stáva sa aj v onakvejších krajinách ako je Slovensko, že ústavní činitelia nespravujú verejné financie v súlade so zákonom. Nejde teda o žiadne slovenské špecifikum. Tým môže byť v tejto súvislosti skôr dianie v parlamente, vrátane navrhnutého uznesenia, ktoré z vecného hľadiska nemá žiadny význam. Aj preto, lebo v civilizovaných krajinách podobné situácie riešia tí, ktorí to majú v kompetencii riešiť. Vrátane orgánov činných v trestnom konaní.