Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Zložky moci

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Vláda ako celok nezaháľa a začala robiť poriadok v radoch množstva vlastných splnomocnencov, píše J. Hrabko.

Hoci hlavou politickou udalosťou je rokovanie parlamentu o Programovom vyhlásení vlády, ide takpovediac o povinnú jazdu. Vláda ho jednoducho musela parlamentu predložiť a požiadať ho tiež o vyslovenie dôvery. A azda nikto nepochybuje, že dôveru parlamentu získa, to by sa musel stať zázrak, aby to skončilo naopak.

Isto, Programové vyhlásenie vlády je dôležité, aj keď sa na neho po schválení ihneď zabudne a aj samotná vládna koalícia ho bude spomínať iba sporadicky – keď to bude pre ňu výhodné. Zároveň je jasné, že udalosti pôjdu aj takým smerom, ktorý vyhlásenie vlády vôbec nespomína, hoci ich bude nutné riešiť alebo poriešiť. Prípadne nechať vyhniť.

Z tohto uhla pohľadu sú preto omnoho dôležitejšie procesy, postupy a opatrenia, s ktorými vláda a jej členovia prichádzajú. Čo sa týka jednotlivých ministrov, možno povedať, že sa usádzajú vo funkciách a je v poriadku, keď si na pomoc volajú ľudí, ktorým dôverujú. Robí tak každá nová mocenská garnitúra, pričom platí, že je možné – a väčšinou tiež neomylné – predvídať a predpokladať, ako sa bude rezort spravovať.

Vláda ako celok taktiež nezaháľa a začala robiť poriadok v radoch množstva vlastných splnomocnencov. Najskôr odvolala splnomocnencov pre národnostné menšiny a rómske komunity a neskôr zrušila post splnomocnenkyne pre ochranu slobody vierovyznania. Ženský rod je namieste, keďže doteraz túto funkciu zastávala ako jediná A. Záborská, ktorú však z kresla odvolala ešte vláda pod vedením premiéra Ľ. Ódora.

Faktom je, že vláda už stihla vymenovať nového splnomocnenca pre rómske komunity, ale nie aj pre národnostné menšiny (a tentoraz sa už nerozhodla pre spoluprácu s I. Matovičom, ktorého poslanec P. Pollák vykonával štyri roky zároveň aj funkciu splnomocnenca). Opäť iba pre úplnosť možno uviesť, že v tomto je neporiadna rovnako ako bola vláda Ľ. Ódora, keďže mená oboch odvolaných splnomocnencov ešte stále svietia na webovej stránke vlády.

Napokon, v zozname svieti stále aj meno splnomocnenca vlády pre mládež a šport K. Kučeru, aj keď bol z funkcie odvolaný v rovnako čase ako A. Záborská, teda v júli tohto roka. Isteže, pre mnohých je to detail, ale nie pre všetkých – napríklad pre zahraničných návštevníkov je to informácia. A nesprávna.

V súvislosti so splnomocnencami vlády totiž netreba zabúdať ani na splnomocnenca vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc. Funkciu vykonávala poslankyňa P. Krištúfková, ale iba počas jedného týždňa a už pred tromi rokmi. Odvtedy je neobsadená. Mimochodom, podobne dlho je neobsadená funkcia predsedu Úradu na ochranu osobných údajov, pričom jeho podpredsedníčka už nadsluhuje zhruba dva roky.

Najmä vďaka postupom nového ministra vnútra sa javí či zdá, že nová vláda postupuje razantne, ale nie je to tak – hlavné zmeny krajinu ešte iba čakajú. Rovnako ako vláda čaká na vyslovenie dôvery parlamentom.