Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

Komentár J. Jůna: Priekopa B. Johnsona

Jan Jůn, komentár Foto: Teraz.sk/Jan Jůn

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu.

Na pozadí pondelkového obeda britského premiéra Borisa Johnsona s predsedom Európskej komisie Junckerom a s hlavným vyjednávačom únie Barnierom v Luxemburgu, sa v zahmlenom povetrí trvajúcich neistôt okolo brexitu vznášala jedna jediná otázka: či sa vôbec nejaké rokovania medzi Britániou a úniou naozaj konajú.

Otázka je namieste, pretože Johnson už nejaký čas tvrdí, že sa vyjednáva, čo podporil výrokom pre týždenník The Mail on Sunday, že prebieha veľmi dobrá konverzácia o tom, ako sa postaviť k problému hranice na írskom ostrove, pričom jeho minister pre brexit Baker dodal, že sa rysuje pristávacia plocha dohody.

Z únie však zároveň zaznelo z úst vyjednávača M. Barniera, že sa stále čaká na konkrétne a uskutočniteľné návrhy Londýna. To únia potvrdila aj po Junckerovom obede s Johnsonom. Je stále skeptická ohľadom všetkých tzv. alternatívnych riešení hranice a nevie, čo Briti vlastne chcú, lebo B. Johnson žiadne návrhy nepredložil.

Klame teda B. Johnson Britom aj únii vo vlastnom egoistickom záujme a v snahe udržať sa teraz s menšinovou vládou pri moci, z čoho ho vo zverejnených pamätiach neľútostne obvinil jeho predchodca D. Cameron? Ten totiž tvrdí, že B. Johnson si pred referendom spočítal, že v záujme osobnej kariéry bude pre neho najlepšie sa stať brexitárom a bezostyšne klamať o žiarivej budúcnosti mimo únie.

Alebo sa B. Johnson chystá zachrániť si premiérsku kožu oprášením dohody T. Mayovej? Teda aj cez protesty tvrdého jadra brexitárskej skupiny ERG, ktorá si hovorí Sparťania a ktorá počas troch hlasovaní o dohode Mayovej kazila reputáciu snemovne trvaním na tvrdom brexite. B. Johnson by tak podľa expertov urobil iba s minimálne pozmeneným textom írskej doložky, ktorý by predložil snemovni s tým, že času už naozaj nie je veľa a že inak zákon o vylúčení tvrdého brexitu obíde.

B. Johnson stráca pozície a aj preto sa ostentatívne vydal za Junckerom aj napriek svojmu tvrdošijne opakovanému výroku, že buď vyvedie Britániu z únie k 31. októbru 2019 alebo skončí mŕtvy v priekope. Zatiaľ však riešenie brexitu stále neexistuje a tak mu hrozí priekopa.