Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J.HRABKA: Prezidentské smerovanie Smeru

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje avizované zverejnenie prezidentského kandidáta Smeru-SD.

Nie je vôbec náročné postaviť kandidáta na prezidenta, ja mám v tomto ako obyčajne úplne jasno a kandidát Smeru-SD tiež, vyhlásil predseda Smeru-SD s tým, že po septembrovom rokovaní Predsedníctva strany, bude meno kandidáta známe aj verejne.

Také jednoduché to však zrejme nie je, treba počítať aj s možnosťou, že v septembri Predsedníctvo o kandidátovi nerozhodne a odloží to na október. Môže aj na november či december, podľa toho, ako známa bude tvár, ktorú voličom ponúkne. Tak, ako tomu bolo aj pri predchádzajúcich voľbách prezidenta. Odhliadnuc od toho, že čím neskôr strana meno kandidáta zverejní, tým kratšie ho vystaví aj verejnému pripomienkovaniu, hodnoteniu a pranierovaniu.

Tým nie je povedané, že tvrdenie R. Fica o septembrovom dátume zverejnenia mena kandidáta strany je klamlivé, ale iba to, že keď sa chce, príčiny odložiť toto rozhodnutie na neskôr sa vždy aj ľahko nájdu. Istú šarapatu môžu pritom ešte narobiť aj avizované zmeny pravidiel pre kandidátov, ktoré sa krátko pred voľbami Smer-SD hotuje predložiť do parlamentu. Hovorí zatiaľ síce iba o daňovej nahote počas kampane, ale čo keď k nej pribudnú aj nahoty iné, ktoré nebudú ani jeho kandidátovi vyhovovať?

Navyše, R. Fico poriadne pritvrdil a zápas, ktorý vedie s M. Lajčákom - a M. Lajčák s ním - je takpovediac bezprecedentný. Ale pozoruhodný, keďže veľa vypovedá o oboch aktéroch. Faktom je, že M. Lajčák potreboval R. Fica a jeho stranu na to, aby v posledných rokoch mohol byť tým čím bol – nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Faktom je, že odmieta reprezentovať Smer-SD ako kandidát na prezidenta, čo R. Ficovi a jeho strane nepáči. A dávajú to aj najavo.

Napríklad aj tým, že M. Lajčák ešte stále nemá na ministerstve „svojho“ štátneho tajomníka, ktorého tam mať chce. Vláda sa jeho návrhom vôbec nezaoberala, hoci jej ho predložil, pričom zablokovanie schválenia presadil Smer-SD, SNS a Most-Híd sa iba prizerali. Minister Lajčák zase prekvapil tlačovými správami v neprospech Smeru-SD – a osobne R. Fica a R. Kaliňáka – v súvislosti z Nemecka zavlečeným Vietnamcom, ktorými priamo poprel vyjadrenia a tvrdenia exministra vnútra. Také niečo sa doteraz nestalo, stačí si pripomenúť napríklad vyjadrenia ministerstva v súvislosti s nákladmi na Predsedníctvo v Rade EÚ, konkrétne v kauze dua Hlávková-Szalai.

V takomto ovzduší zháňať kandidáta na prezidenta nie je naozaj ľahké. Preto tiež v tom má jasno iba R. Fico. Ako obyčajne.