Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. Jůna: Brexit začne v marci, potvrdila snemovňa

Jan Jůn, komentár Foto: Teraz.sk/Jan Jůn

Komentár Jana Jůna uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Nebola to v stredu večer žiadna sláva, skôr fatalistická spokojnosť, že to už poslanci britskej dolnej snemovne, unavení veľkým počtom neúspešným hlasovaním o pozmeňujúcich návrhoch, majú za sebou.

Teda okrem niekoľko málo viditeľne bujarých zarytých brexitárov v konzervatívnych laviciach, mávajúcich papiermi na znamenie radosti, zatiaľ čo na druhom konci sálu snemovne škótski nacionalisti vzdorovito spievali a pískali hymnu Európskej únie a boli preto predsedom napomenutí.

Áno, takto, dá sa povedať, že takmer unavene a rezignovane – akoby len pokývali hlavou a dodali, že kocky sú hodené – zakončili poslanci trojdennú debatu a hlasovanie o znení navrhovaného zákona o aktivácii článku 50 o odchodu Británie z Európskej únie.

Pri vládnej konzervatívnej absolútnej väčšine a po opätovne opakovaných sľuboch premiérky Mayovej, že parlament bude môcť schváliť alebo odmietnuť výsledok rokovania o odchode z únie – a po ich rovnako naliehavých výzvach, že parlament predsa nemôže hlasovať inak, ako potvrdiť vôľu ľudu vyjadrenú v minuloročnom referende – nemohla ani búrlivá diskusia na výsledku nič zmeniť.

Nakoniec bolo 494 poslancov pre schválenie návrhu zákona, 122 proti a najväčším prekvapením bola skutočnosť, že 52 labouristických poslancov sa postavilo na odpor a hlasovalo proti príkazu vodcu strany Corbyna, ktorý im uložil, aby vládu podporili. Teda vrátane niekoľkých členov tieňového kabinetu, z ktorého preto museli odísť.

Napínavá hra


Teraz sa bude zákonom zaoberať snemovňa lordov a napriek skutočnosti, že v nej nemá vláda väčšinu, experti vo všeobecnosti očakávajú, že ho odhlasujú. Teda namiesto vznesenia pripomienok a vrátenia zákona dolnej snemovni, ktorá by lordov aj tak prehlasovala.

Dôvod je jednoduchý: snemovňa lordov nie je volená a vláda by jej v prípade neposlušnosti mohla pohroziť jej zrušením. Lordi teda budú o zákone rokovať a do 7. marca by ho mali schváliť, aby premiérka Mayová mohla článok 50 aktivovať na summite únie 9. marca.

Cesta k odchodu Británie je teda už dnes vlastne otvorená a otázkou bude, aké vzťahy s úniou sa jej napokon po zhruba dvoch rokoch rokovania podarí dosiahnuť. Či to bude mäkký brexit, kedy zostane členom jednotného trhu a colnej únie s tým, že si vyrokuje lepšie podmienky ako má malé Nórsko, alebo sa jej to nepodarí dohodnúť a skončí na podmienkach Svetovej obchodnej organizácie, čo by kvôli obchodným clám s najvýznamnejším partnerom, ktorým únia je, mohlo pre množstvo britských firiem skončiť veľmi zle.

Nebezpečná je však aj situácia v Škótsku, kde parlament dvojtretinovou väčšinou odmietol aktiváciu článku 50 a podľa posledných prieskumov v ňom počet zástancov odtrhnutia Británie a zotrvania v Európskej únii stúpol na 49 percent. Samostatné Škótsko by však po vyčerpaní severomorskej ropy a skončení dotácií z Londýna bolo na tom hospodársky zle a tak je možné, že nacionalistické nadšenie opäť vyprchá.

Teraz sa však hlavne uvidí, či odídu zahraničné firmy a čo urobí po brexite britská ekonomika. Toho sa veľa expertov naozaj veľmi obáva. Bude to asi ešte veľmi napínavá hra.