Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Komentár Ondřeja Konráda: Rozmer protestu

Ondřej Konrád, komentár Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

283 tisíc ľudí (podľa analytikov T-Mobile) je síce obrovské číslo, ale zároveň oveľa menšie ako súčet voličských hlasov z jesene 2017 pre koaličné strany.

Plus tie, ktoré dostali vládu k veslu a patria KSČM. Teda skoro dva a pol milióna. Niekto by povedal, že sa malo vziať do úvahy ešte ďalších pol miliónov hlasov pre SPD, čakajúcu v zálohe, ale to nie je potrebné. A hoci porovnávať volebné výsledky s účasťou na protivládnej – presnejšie protipremiérskej – demonštrácii možno iba ťažko, môže to byť predsa len istým vodítkom pri čítaní údajov zistených na tému letenskej manifestácie v bleskovom prieskume spoločnosti Median pre Český rozhlas.


Trochu ako v Snemovni


Pretože tie totiž aspoň čiastočne kopírujú rozloženie síl v Poslaneckej snemovni, v ktorej má Babišove hnutie, sociálni demokrati a mimovládni komunisti miernu, ale dostatočnú väčšinu. A taktiež, viac ako polovica respondentov protest síce zaregistrovala, ale viac sa už o neho nezaujímala. Tomu síce nemusíme úplne veriť, ale môžeme rozumieť, že je voličom uvedených subjektov tak masová a spontánna akcia prinajmenšom nepríjemná. Tobôž, aby chceli trebárs iba naznačiť, že im azda aj robí starosti.

Ale potom nastáva vo výsledkoch prieskumu menšie prekvapenie: podľa viac ako polovice opýtaných by totiž mal premiér so zástupcami demonštrantov začať rokovať. K tomu sa logicky musela prikloniť aj časť tých, čo sa údajne o protest nezaujímajú. Lenže ho zjavne ani trochu neberú na ľahkú váhu a je celkom možné, že sú veľkosťou demonštrácie zaskočení.

K čomu treba dodať, že o nejakom dialógu s premiérom nepadlo na Letnej ani slovo. Úprimne povedané, je ťažké si čo len predstaviť, o čom by sa asi tak ešte dnes mohli predáci Milióna chvíľok a predseda vlády rozprávať. Čas na to sa minul niekde medzi prvou a druhou demonštráciou na Václavskom námestí.
Potom to už nabralo akceleráciu, akú si ešte pred pár týždňami nikto nedokázal predstaviť. Čo síce výsledky prieskumu priamo nepreukazujú, keďže bol robený bleskovo, počas pondelka a utorka a to na vzorke zhruba tisíc respondentov. Zatiaľ čo rozmer protibabišovského protestu väčšine iba pomaly dochádza.