Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Publicistika

Komentár J. Hrabka: Vyhlásenie prezidentky

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Publicista Juraj Hrabko komentuje vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej k zmenám v Trestnom zákone.

Prezidentka Z. Čaputová urobila vyhlásenie k zmenám v Trestnom zákone, ktoré navrhla vláda a predložila ich parlamentu na schválenie. Vyjadrila v ňom výhrady a pripomienky tak z procesnej – spôsob schvaľovania – ako aj vecnej stránky.

Treba s nimi – ako vždy, keď ide o zneužívanie zrýchleného konania – súhlasiť. Legislatívna smršť, ktorú spustila nová vládna koalícia po uchopení moci, je vskutku na všetky štyri svetové strany. Dôvodov, pre ktoré sa tak ponáhľa, je viacero a sú taktiež procesné a vecné, ale najmä politické.

Hlava štátu vo vyhlásení avizovala, že pokiaľ parlament naozaj urobí to, čo a ako chce vláda, bude v prvom rade uvedený zákon vetovať. Zrejme ako celok, keďže ísť dôkladne paragraf za paragrafom a článok za článkom, by za 15 dní ani nestihla. Aj preto, lebo stále sú známe iba návrhy vlády, ktoré však môžu jej poslanci aj zhoršiť. Aj keď sa to niekomu nateraz nemusí zdať, že sa dajú aj ešte zhoršiť, opak je pravdou – dajú. A zostáva len dúfať, že sa tak nestane, presnejšie, že kreativita poslancov je menšia ako kreativita vlády.

Samozrejme, nie je to po prvý raz, keď sa zrýchlené konanie v parlamente používa, využíva aj zneužíva. Aj v minulom volebnom období tak robila vtedajšia vládna koalícia ako na bežiacom páse a dokonca tak urobila aj vláda prezidentky Z. Čaputovej pod vedením Ľ. Ódora. A hoci sa pani prezidentka tiež vo svojich Správach o stave republiky zvykla voči takýmto spôsobom ohradiť či dokonca poslancov pred nimi vystríhať a varovať s tým, že také niečo nebude akceptovať, boli to len slová.

Inak povedané, pri zneužívaní zrýchleného konania sa vždy postupovalo politicky a tak je to aj teraz. Je to taký kolobeh a rituál zároveň – vládni poslanci vždy takýto postup obhajujú a presadzujú, mimovládni odsudzujú a kritizujú. A aj keď sa ich úlohy časom vymenia – mimovládni sa premenia na vládnych a vládni na mimovládnych – istotou je, že zneužívanie skráteného legislatívneho konania zostane rovnaké a konštantné. A s odobrením hlavy štátu, na čo poukazuje tiež jej podpis vôbec prvých zákonov schválených v tomto volebnom období.

Prezidentka Z. Čaputovaná jedným dychom tiež vyhlásila, že po prípadnom prelomení jej veta pošle opätovne schválený zákon na Ústavný súd. "Neviem si predstaviť, že by som nesmerovala k uplatneniu práva veta. Pokiaľ ide o podanie na ÚS, vnímam to ako realistickú možnosť po veľmi dôkladnom zvážení všetkých argumentov," povedala hlava štátu. Voči takému postupu hlavy štátu taktiež nemožno namietať, hoci možnými dôsledkami rozhodnutia súdu je lepšie sa nateraz nezaoberať.

Pani prezidentke možno v súvislosti s jej vyhlásením vytknúť iba jedno – že nenašla odvahu vystúpiť s podobným prejavom pred poslancami v parlamente a povedať im to tvárou v tvár. Že takto sa vládnuť nedá a nemá.