Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

LETANOVSKÁ: E. Heger bol premiérom v chaose, ale nie premiérom chaosu

Andrea Letanovská v TASR TV Foto: TASR TV

Príde jeseň, deti sa vrátia do škôl a keď tretina detí nenájde v ambulancii svojho pediatra, potom ešte len vypukne katastrofa, hovorí volebná líderka Demokratov A. Letanovská.(správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 2. augusta (Teraz.sk) – Bývalý predseda vlády Eduard Heger bol premiérom, ktorý musel pôsobiť v chaose, ale nebol premiérom chaosu. Naopak, urobil veľa pre udržanie stability a pomohol presadiť dôležité reformy, ktoré v budúcnosti Slovensku pomôžu. V TASR TV to povedala volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská.

Vlády Eduarda Hegera boli podľa nej pod tlakom dvoch veľkých globálnych kríz, covidovej a následne ďalšej, spojenej s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Vládna koalícia okrem toho trpela v dôsledku neustáleho súperenia predsedov SaS a OĽANO, Richarda Sulíka a Igora Matoviča. „Na to, aké to bolo nestabilné a akých tam mal dvoch aktérov, ďalších už nejdem ani spomínať, na to Eduard Heger ukázal, že je schopný stabilitu udržať. Dal bokom svoje ego a to, čo ho to stálo osobne,“ tvrdí Letanovská.



Politicky by bolo podľa nej pre Hegera možno výhodnejšie obetovať niektorú z reforiem a skôr sa politicky vyhraniť. Podporil však viaceré politiky, ktoré sú podľa Letanovskej pre Slovensko dlhodobo dôležité. „Ako občan musím oceniť naše ukotvenie a jednoznačné smerovanie na Západ. Ako jednoznačne sme sa postavili k vojne na Ukrajine. Boli sme na správnej strane dejín,“ povedala Letanovská.



Za dôležité považuje aj to, že sa včas podarilo koncipovať funkčný a v Európe dobre hodnotený plán obnovy, ktorý Slovensku umožní čerpať masívnu ekonomickú pomoc. „Vždy sa to dá napísať aj lepšie a aj plán obnovy sa v niektorých detailoch dal napísať lepšie, ale boli tam míľniky a bol na to limitovaný čas,“ upozornila.

S alokovanými peniazmi sa podľa nej dá ďalej pracovať. Ak sa napríklad hrubá stavba Rázsoch nebude dať stavať zo zdrojov z Plánu obnovy, tieto prostriedky môžu byť využité pri stavbe nemocnice v Martine.

Skutočnosť, že Demokratov povedie do volieb dvojčlenný tím v podobe volebnej líderky a predsedu strany, nepovažuje Letanovská za problém. „Vytvorili sme silný tandem, ktorý má dvakrát toľko sily ako jeden líder. Aj politika je o príbehoch. A sám Eduard Heger prišiel s tým, aby sme príbeh Demokratov postavili na úspešnom príbehu lekárky, ktorá 30 rokov slúži svojim pacientom,“ povedala Letanovská, ktorá mimo politiky pôsobí ako primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Národnom onkologickom ústave.

Aj z tohto dôvodu politicky podporuje zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá by riešila akútny problém s výpoveďami viac ako štyroch stoviek lekárov z pediatrických ambulantných pohotovostí. Priemerný vek ambulantných pediatrov sa podľa nej zvyšuje a záťaž, akú zvládali mladí lekári, už lekári vo vyššom veku neunesú. Dlhodobé reformné riešenia môže podľa Letanovskej priniesť až nová vláda, parlament v súčinnosti s úradníckou vládou by však mohol aspoň stabilizovať situáciu. „Ak rádovo v dňoch a týždňoch nespravíme nič, príde jeseň, deti sa vrátia do škôl a zvýši sa ich chorobnosť, vypukne chrípková sezóna a keď tretina detí nenájde v ambulancii svojho pediatra, potom ešte len vypukne katastrofa nie iba na detských pohotovostiach, ale aj v nemocniciach,“ upozornila Letanovská.


Otázka pre Andreu Letanovskú
Pri pondelkovej dopravnej nehode v Bratislave zahynul vedec a bývalý štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, profesor Dušan Velič. Ako si na neho spomínate?

-Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť, najmä rodine. A vyjadriť ľútosť nad touto obrovskou tragédiou. Vždy keď takto predčasne odíde človek, rodina to vníma ako veľmi nefér a ťažko sa s tým vyrovnáva. S pánom profesorom sme neboli v intenzívnom kontakte, ale zo strany Za ľudí si ho pamätám ako vedca, veľmi rešpektovaného vo svojom odbore, a ako zanieteného človeka, ktorý čokoľvek robil, robil to s vášňou.-