Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

M. KRÁSNOHORSKÁ: Vývoj slovenskej diplomacie pripomenú svedectvá ľudí

Relácia SVET Tu a teraz. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bola veľvyslankyňa Mária Krásnohorská, generálna tajomníčka slovenskej komisie pre UNESCO.

Bratislava 8. februára (TABLET.TV) – Pripomenutie si 25. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky je ideálnou príležitosťou spomenúť aj štvrťstoročie, ktoré uplynulo od položenia základného kameňa slovenskej diplomacie. V štúdiu TABLET.TV to povedala Mária Krásnohorská, slovenská diplomatka, veľvyslankyňa a zároveň generálna tajomníčka slovenskej komisie pre UNESCO. V relácii SVET Tu a teraz predstavila novú publikáciu mapujúcu vznik a vývoj slovenskej zahraničnej služby Svedectvá a príbehy - Diplomacia v období vzniku Slovenskej republiky.



Osobné svedectvá, spomienky a príbehy sú pridanou hodnotou knižnej novinky. Majú sprostredkovať autentický a retrospektívny pohľad do obdobia 90. rokov minulého storočia. "Oslovili sme asi stovku ľudí, ktorí v rokoch 1991-1993 boli na ministerstve medzinárodných vzťahov, neskôr na ministerstve zahraničných vecí alebo slúžili vo federálnej diplomacii na veľvyslanectvách československej federatívnej republiky, a potom 1. 1. 1993 dvíhali vlajky samostatného Slovenska," spomenula Krásnohorská. Doplnila, že zo všetkých oslovených sa do prípravy publikácie zapojilo 58 spoluautorov, ktorí svojím príbehom obohatili tento almanach slovenskej diplomacie.

"Sme radi, že na našu výzvu zareagoval prvý minister medzinárodných vzťahov a prvý minister zahraničných vecí Milan Kňažko a tiež minister medzinárodných vzťahov v rokoch 1991-1992 Pavol Demeš," uviedla Krásnohorská.

Kniha o 25 rokoch zahraničnej služby Slovenskej republiky je určená pre širokú verejnosť. Ako ozrejmila Krásnohorská, "kniha nemala ambíciu dokumentačným spôsobom pokryť všetky kroky diplomacie, ale mala ambíciu podať svedectvo, osobné spomienky, ľudské osudy tých, ktorí pri boli pri vzniku samostatnej republiky. Tým je pútavá a zaujímavá. Je to zborník príspevkov rozličných štýlov s rozličnou výpovednou hodnotou o aktivitách slovenskej diplomacie pri jej prvých krokoch".

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom.