Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

M. ŠIMEČKA: Ako demokratické spektrum stojíme nad priepasťou

Michal Šimečka v TASR TV Foto: TASR TV

Predseda Progresívneho Slovenska oceňuje zahraničnú politiku vlády Eduarda Hegera, ale nie chaotický a konfliktný spôsob vládnutia. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 16. augusta (Teraz.sk) – Nevieme ako dopadnú voľby, ale v prieskumoch vedie Robert Fico a všetko nasvedčuje tomu, že to môže byť on, kto bude po voľbách rozdávať karty. Preto by demokraticky orientované strany ako je Progresívne Slovensko (PS) alebo KDH nemali teatrálne kresliť červené čiary o tom, za akých okolností nebudú ochotní s potenciálnymi partnermi vytvoriť vládu. V TASR TV to povedal predseda PS Michal Šimečka.

Reagoval tým na vyhlásenie predsedu KDH Milana Majerského, podľa ktorého KDH nepôjde do vlády so stranami, ktoré budú presadzovať registrované partnerstvá homosexuálov. „Takéto vyhlásenia našich potenciálnych partnerov vnímam ako krajne nezodpovedné,“ povedal Šimečka.



Možnosť vlády s účasťou Smeru-SD vníma predseda PS ako hrozbu pre Slovensko. „Dokonca by som povedal, že ako demokratické spektrum stojíme nad priepasťou. Chcem veriť, že nie iba PS, ale aj KDH a ďalší naši partneri majú minimálne zhodu v tom, že chceme, aby Slovensko bolo demokratické, proeurópske a krajina, kde platí právny štát,“ vyhlásil.

Agendu ľudských práv, vrátane hodnoty rovnosti, však považuje pre Progresívne Slovensko za kľúčovú, vrátane práv LGBTI komunity. „Ja nejdem kresliť červené čiary, my máme nejaký program, KDH má svoj, uvidíme, kto bude mať koľko mandátov a potom sa začnú vyjednávania,“ konštatoval predseda PS.



Šimečka oceňuje zahraničnú a bezpečnostnú politiku vlády Eduarda Hegera, chaotický a konfliktný spôsob vládnutia jeho kabinetu, ako aj vlády Igora Matoviča, však podľa neho poškodil dôveru voličov k demokraticky orientovaným stranám. „Frustrovalo to veľa voličov a vyslalo signál, že prozápadné alebo prodemokratické strany akoby nevedeli spolu vládnuť. To sa musí zmeniť a robiť inak,“ povedal.

Šimečka je presvedčený, že jeho hnutie neponúka iba svoj program, ale aj skúsené osobnosti schopné dotiahnuť do konca veľké projekty. „Spomeniem Jaroslava Spišiaka, ktorý bol prezidentom Policajného zboru, Tomáš Valášek, ktorý bol veľvyslancom SR pri NATO, Štefan Kišš, ktorý dlhoročne viedol útvar hodnoty za peniaze na ministerstve financií, Michal Truban, ktorý viedol veľkú firmu, to sú ľudia, ktorí majú skúsenosti ako riadiť veci. Čo je presne to, čo predchádzajúca vláda nevedela,“ vyhlásil.

Na margo vymenovania nového štátneho tajomníka ministerstva vnútra Martina Královiča, doterajšieho nočného primátora Bratislavy, Šimečka povedal, že je to voľba predsedu vlády Ladislava Ódora. Akokoľvek by si však v tíme rozdelili úlohy, politická zodpovednosť za vedenie ministerstva ostáva na pleciach premiéra. „Verím tomu, že keď sa pán premiér Ódor takto rozhodol, tak má nejakú predstavu o tom, ako by ten tím mohol fungovať,“ poznamenal Šimečka.

Progresívne Slovensko by podporilo vyplatenie kompenzácií za zvýšené ceny energií samosprávam vo výške viac ako 108 miliónov eur, hoci chápe aj postoj predsedu vlády, ktorý chcel najprv urobiť inventúru v stave štátnych financií. „Na posledných schôdzach parlamentu sa roztrhlo vrece s viacerými aj populistickými návrhmi, ktoré zaťažili štátny rozpočet,“ pripomenul Šimečka.

Predseda PS ocenil rekordný počet, až 72.993 ľudí, ktorí sa registrovali pre voľbu zo zahraničia. „Každý politik by mal chcieť, aby k voľbám prišlo čo najviac ľudí,“ konštatoval. Aj keď sa pri voľbe poštou nedá zaručiť tajnosť volieb na rovnakej úrovni, ako pri klasickej voľbe za plentou, podľa Šimečku je z hľadiska verejného záujmu dôležitejšie to, že sa do celonárodného rozhodovania budú môcť zapojiť tisícky ľudí, ktorí by inak hlasovať nemohli.