Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

MAJERSKÝ: Boj s korupciou treba naplniť obsahom a profesionalitou

Milan Majerský v TASR TV Foto: TASR TV

Držíme sa overených postupov, žiadne sociálne ani progresívne experimenty nerobíme, povedal v TASR TV predseda KDH Milan Majerský. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 19. augusta (Teraz.sk) – Ak by sa KDH stalo súčasťou budúcej vládnej koalície, snažilo by sa heslo boja proti korupcii naplniť obsahom a profesionalitou. V TASR TV to povedal predseda KDH Milan Majerský.

Za dôležité považuje aj to, aby boli jednotlivé inštitúcie schopné dotiahnuť konkrétne kauzy do konca. „Určite by sme na jednotlivé zložky nedali amatérov,“ povedal predseda KDH.

Posledné zasadnutie Bezpečnostnej rady SR, venované policajnej akcii v Slovenskej informačnej službe a Národnom bezpečnostnom úrade, vníma Majerský s rozpakmi. „Pýtam sa, či táto bezpečnostná rada mala iba ubezpečiť obyvateľov Slovenska, že sú v bezpečí, alebo či má bezpečnostná rada bezpečnosť ako takú vo svojich rukách. Kto riadi bezpečnosť Slovenskej republiky?,“ pýta sa predseda KDH.



Policajná akcia podľa neho nesie v očiach obyvateľov znaky amatérizmu, chaosu a hrozí medzinárodná blamáž. „Spustí sa jedna veľká akcia, ktorá má zadržať kľúčové osoby, ktoré figurujú v danej kauze a niektoré z nich sú na dovolenke, iné nie sú prítomné vo svojich zamestnaniach alebo rodinách, ďalšie sa vôbec nehlásia,“ konštatoval Majerský.



Do budúcnosti KDH navrhuje oddelenie policajnej inšpekcie od ministerstva vnútra. „Navrhujeme, aby vznikla jedna generálna inšpekcia bezpečnostných služieb tak, ako je to v Českej republike. Nemôže predsa polícia kontrolovať políciu,“ povedal. „Nech niečo podobné vznikne po voľbách aj na Slovensku a nech je to pod kontrolou vlády, alebo priamo parlamentu,“ dodal Majerský.

Samosprávy a koaliční partneri
Na margo rokovaní predsedu vlády Ľudovíta Ódora so samosprávami o vyplatení kompenzácií za zvýšené ceny energií, Majerský povedal, že sú dôležité, ale je to len náplasť na oveľa širší problém, ktorý v samospráve vznikol.

Zdôraznil, že samosprávy pomáhali v čase covidu, aj ukrajinskej krízy, teraz im však v dôsledku prijatej legislatívy a rastúcim cenám vstupov chýbajú zdroje a samy potrebujú pomoc. „Už dávno sme tu mali mať dokončenú decentralizáciu štátnej správy na regióny. Všetky vyspelé krajiny fungujú na tom, že delegujú moc na regióny,“ povedal Majerský. Privítal by, ak by sa rozšíril okruh daňových príjmov samospráv a podstatne viac peňazí by podľa neho mohli čerpať z eurofondov. „KDH už pred rokom vyzývalo na to, aby samosprávy dostali pri eurofondoch nulovú spoluúčasť. S Bruselom sa to dohodnúť dá,“ tvrdí.

Lepšie rozbehnutie ekonomiky chce KDH dosiahnuť zjednodušením legislatívy pre podnikateľov, špeciálne chce podporiť živnostníkov a predaj z dvora. Chce presadiť zákon o energetickej chudobe, ktorý by dlhodobo umožnil dotovať energie nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva a zo zdrojov z plánu obnovy viac podporiť zatepľovanie rodinných domov a bytov.

Na politiku vlád tohto volebného obdobia by podľa neho KDH vedelo nadviazať v zahraničnej politike orientovanej na Európsku úniu a NATO. Prípadným koaličným partnerom ponúka stabilitu a dôveryhodnosť. „Držíme sa overených postupov, žiadne sociálne ani progresívne experimenty nerobíme. Budeme stabilným prvkom pre tých, ktorí by chceli Slovensko postaviť na nohy,“ vyhlásil Majerský. Dodal, že nechce pred voľbami kresliť červené čiary, ani špekulovať o vhodných a nevhodných povolebných partneroch, KDH sa však podľa neho bude aj po voľbách držať svojho programu. „Ak si dá niekto do programu manželstvá pre všetkých, tak to je pre nás neakceptovateľné,“ poznamenal na margo agendy uzákonenia registrovaných partnerstiev pre homosexuálov.