Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

MÚDRY:Medzinárodná pozornosť môže viesť k transparentnému vyšetrovaniu

Relácia Svet Tu a teraz. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii Svet Tu a teraz bol Pavol Múdry, člen Medzinárodného tlačového inštitútu.

Bratislava, 1. marca (TABLET.TV) – Titulné strany slovenskej periodickej tlače už takmer týždeň zapĺňajú správy o úkladnej vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, ako aj správy o nových skutočnostiach a zisteniach polície. V tejto súvislosti sa slovenské médiá zachovali ako solidárna žurnalistická obec, ktorá sa pokúsi investigatívnu prácu, na ktorej sa J. Kuciak pred smrťou podieľal, dotiahnuť do konca. V štúdiu TABLET.TV to uviedol Pavol Múdry, člen Medzinárodného tlačového inštitútu.

"Už dlhé roky nenastala na území celej Európskej únie situácia, že by došlo k brutálnej vražde novinára. Aj preto dnes obsadzujeme titulné stránky všetkých svetových médií," uviedol Múdry. Dodal, že ďalším z dôvodov, prečo je záujem o udalosť na Slovensku medzinárodný, je skutočnosť, že sa objavili závažné podozrenia o cezhraničnom prepojení a pôsobení mafie. "Európska únia zaregistrovala presahy mafie na medzinárodnej úrovni, aj preto je tá mediálna i politická pozornosť taká vážna," odôvodnil.



Medzinárodný mediálny obraz má v týchto dňoch podobu, v ktorej sa brutálna vražda spája so Slovenskou republikou. Podľa Múdreho však takáto medializácia nemusí byť pre Slovensko iba negatívna. "Rozhodne nie je pozitívne, že svetové médiá sa zaoberajú vraždou novinára v našej krajine, ale na strane druhej tento tlak aj zo zahraničia môže pomôcť k transparentnému vyšetrovaniu," uviedol Múdry.

V relácii Svet Tu a teraz sa Múdry tiež vyjadril, že slovenské médiá urobili správny krok, keď sa rozhodli publikovať poslednú novinársku prácu dne už zosnulého novinára Kuciaka. Publikáciu doterajších zistení jeho investigatívy vníma ako jedinečnú príležitosť pre ostatné médiá, aby v pátraní a zisťovaní ďalších skutočností pokračovali ďalej aj po jeho smrti.

Pozrite si reláciu Svet Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.