Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Publicistika

P. Bálint: Ceny ropy pôjdu ešte skôr nahor, akoby mali stagnovať

Relácia Tablet.TV Ekonomika Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Ceny ropy sa výrazne zvýšili už počas posledných týždňov, najmä z politických dôvodov, hovorí analytik Peter Bálint.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Svetová ekonomika bude spomaľovať do konca, keď dosiahne dno a opäť začne akcelerovať. Tento vývoj ovplyvní aj ceny ropy, ktoré budú naďalej skôr rásť, ako len stagnovať. V diskusnej relácií na Tablet.TV to povedal manažér hedžového fondu Infinity Capital Group Peter Bálint.

„Vyšší ekonomický rast prináša automaticky aj vyššie ceny ropy. Spomaľovanie svetovej ekonomiky sa blíži ku koncu a znova začne akcelerovať. Preto ceny ropy budú v najbližších mesiacoch skôr rásť,“ upozornil Bálint.



Tie sa výrazne zvýšili už počas posledných týždňov, najmä z politických dôvodov. „USA tlačí na zákaz akéhokoľvek exportu iránskej ropy. To sú výpadky na strane ponuky a tie spôsobujú, že ceny ropy môžu raketovo vyletieť nahor v relatívne krátkom čase,“ konštatoval Bálint, podľa ktorého sú za tým aj prekonané názory na trh s ropou, presadzované prezidentom Donaldom Trumpom.

„Trump by chcel čo najnižšie ceny, aby ich pocítil občan, a teda volič. Poškodzuje to však americký ropný a ťažobný priemysel, pretože pri nízkych cenách ropy sa investorom neoplatí dávať peniaze do tohto sektora. USA sa v posledných rokoch stali jedným zo svetových lídrov pri exporte ropy, a preto potrebujú vysoké a nie nízke ceny,“ dodal Bálint.

Od začiatku roka ceny ropy vzrástli takmer o 40 %. Na jednej strane k tomu prispel program obmedzovania ťažby zo strany OPEC, na druhej sankcie USA voči Iránu a Venezuele. Ku koncu minulého týždňa však ceny klesli, keď americký prezident Trump opätovne vyzval OPEC a najmä jej lídra, Saudskú Arábiu, na zvýšenie ťažby s cieľom vykompenzovať očakávaný výpadok na trhu v dôsledku pritvrdenia sankcií Washingtonu voči Iránu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni dosiahla 71,76 USD (64,36 eura) za barel.