Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

ŠIPOŠ: Chceme byť odrazom Slovenska okrem komunistov a fašistov

Michal Šipoš v TASR TV Foto: TASR TV

Budeme vyzývať vládu, aby svoje sľuby dodržala, zatiaľ robia iba čistky na ministerstve vnútra, povedal M. Šipoš z hnutia Slovensko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 3. novembra (Teraz.sk) – Hnutie Slovensko, ktoré vzniklo premenovaním politického subjektu OĽANO a priatelia, chce byť naďalej širokospektrálnym hnutím otvoreným ľuďom rôznych názorov. Dôležité je, aby títo ľudia mali za sebou silný príbeh, skúsenosti vo svojom obore, boli čestní a "nebáli sa postaviť zlu". V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

Zdôraznil, že na Slovensku si môže založiť politickú stranu každý občan, ktorý spĺňa podmienky zákona a je na ňom, pre aký názov sa rozhodne. „Našu filozofiu nemeníme. Sme odrazom a chceme byť odrazom Slovenska, okrem komunistov a fašistov. Chceme dávať príležitosť menšinám, aj ľuďom z regiónov, ľuďom, ktorí majú rôzne názory a pohľady na svet,“ vyhlásil.



Kým sa v hnutí rozhodli pre nový názov, preverili si túto možnosť s právnikmi a aj rozhodnutie ministerstva vnútra zaregistrovať nový názov je podľa Šipoša dôkazom, že premenovanie prebehlo v súlade so zákonom. „Neurobili sme nič iné, len to, že sme povedali, že to takto cítime, chceme zastupovať Slovensko a rozhodli sme sa pre zmenu názvu. Ak je to zákonom dovolené, neurobili sme nič iné, iba využili túto možnosť,“ povedal. Pripomenul, že výraz „Slovensko“ majú v názve aj iné strany. „Ja si napríklad nemyslím, že celé Slovensko je progresívne,“ poznamenal Šipoš.



Ako znovuzvolený predseda poslaneckého klubu chce rozvíjať spoluprácu s ostatnými opozičnými parlamentnými stranami. Je presvedčený, že ak hnutie Slovensko urobí o štyri roky dobrý volebný výsledok, práve medzi týmito stranami môže nájsť budúcich koaličných partnerov. „Samozrejme, aj si konkurujeme v boji o voliča, ale je našou povinnosťou spolupracovať a byť alternatívou k tejto vláde,“ vyhlásil Šipoš.

Prezidentka Zuzana Čaputová novú vládu vymenovala 25. októbra, jej prvé kroky však podľa Šipoša nezodpovedajú predvolebným sľubom. „Pred voľbami Fico, Pellegrini či Danko na billboardoch hovorili o tom, že budú znižovať ceny potravín, že budú znižovať vysoké hypotéky, že sa budú snažiť zabezpečiť ľuďom nižšie ceny palív. Budeme vyzývať vládu, aby tieto sľuby dodržala, zatiaľ robia iba čistky na ministerstve vnútra,“ vyhlásil.

Spôsob odvolania bývalého policajného prezidentka Štefana Hamrana považuje Šipoš za nedôstojný. „Keď vysoký policajný funkcionár oznámi dopredu, že končí, a dva dni pred tým ho minister vnútra prevelí na druhý koniec republiky, tak to je podľa mňa pomsta,“ vyhlásil Šipoš. Nomináciu Branislava Zuriana na post riaditeľa Úradu inšpekčnej služby vníma ako politickú a nesúhlasí ani s postavením skupiny obvinených policajtov mimo službu. „Som presvedčený, že minister Šutaj Eštok z Hlasu-SD a „smeráci“ urobia všetko preto, aby zamietli pod koberec kauzy, ktoré v minulosti vyplávali na povrch,“ tvrdí Michal Šipoš.

Hnutie Slovensko chce ešte v tomto roku absolvovať snem, na ktorom sa dohodne na postupe do eurovolieb a volieb prezidenta. „Myslíme si, že by bolo dobre, keby bola čo najväčšia súťaž a bolo v nej čo najviac dobrých kandidátov,“ naznačil Šipoš.


Otázka pre Michala Šipoša
Ako hodnotíte opätovné zvolenie do funkcie predsedu poslaneckého klubu?

-Chcem poďakovať všetkým mojom kolegom za prejavenú dôveru, že ma opäť zvolili do pozície predsedu klubu. Je to náročná práca. Vyžaduje si prácu s poslancami vo vlastnom klube, ale aj koordináciu s predsedami ostatných opozičných klubov, aby sme vedeli byť protiváhou vláde a koaličným poslancom. Či už je to zvolávanie mimoriadnych schôdzí, podávanie procedurálnych návrhov, pozmeňujúcich návrhov, alebo ak chcete podať sťažnosť na ústavný súd, je potrebné, aby sme spolupracovali a koordinovali sa.-