Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

SOCZEWICA: Spolužitie s ľuďmi z iných krajín nie je tak zlé

Na archívnej snímke veľvyslanec Poľskej republiky v SR Leszek Soczewica (vľavo). Foto: TASR/Andrej Galica

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol poľský veľvyslanec na Slovensku Leszek Soczewica.

Bratislava 29. júna (TABLET.TV) – Slováci a Poliaci sú si navzájom veľmi blízki eticky, kultúrne aj jazykovo, avšak nemožno zabudnúť na jeden zásadný rozdiel, a ten spočíva v tom, že Slováci sú oveľa pragmatickejší, mierumilovnejší a otvorenejší. V štúdiu TABLET.TV to uviedol Leszek Soczewica, poľský veľvyslanec na Slovensku. Po troch rokoch končí svoje pôsobenie na Slovensku.

Podľa Soczewica majú Slovenská republika a Poľsko veľmi dobré vzťahy. "Sú to jednak prezidenti, ktorí majú už historicky korektné vzťahy, a tiež aj medzivládna spolupráca funguje vďaka spoločným rokovaniam," objasnil. "V rámci diplomatických vzťahov sme za prioritu považovali, aby sa v rovnakej miere prehĺbila aj spolupráca parlamentov, a to nielen medzi lídrami, ale aj medzi radovými poslancami," povedal Soczewica v súvislosti so stratégiou rozvoja cezhraničnej spolupráce, ktorú slovensko-poľská diplomacia považuje za kľúčovú.

Slovensko aj Poľsko spája aj fakt, že obe krajiny majú členstvo v Európskej únii, NATO aj vo V4. "Spolupráca na úrovni V4 nabrala za posledné roky na dynamike. Z taktického hľadiska je treba tento formát udržiavať a rozvíjať, a to už len preto, že takto je hlas oboch krajín počuť v Bruseli hlasnejšie," objasnil Soczewica v relácii CD Klub.

Medzi Slovenskom a Poľskom rozpory v súčasnej dobe, ako spomenul, nie sú, no obe krajiny čelia problému na diplomatickej úrovni, ktorým je čiastočne rozdielny postoj k migračnej kríze. "Obe naše krajiny sú etnicky veľmi homogénne. Avšak, je veľmi ťažké presvedčiť ľudí, že prijímanie nemusí automaticky znamenať problémy," doplnil. Podľa jeho slov oba národy potrebujú viac času na to, aby sa presvedčili, že realita spolužitia s ľuďmi z iných krajín nie je taká hrozná, ako to mnohí prezentujú.

Na záver Soczewica uviedol, že postoj V4 k migračnej kríze sa pomaly, ale iste začína zbližovať s očakávaniami našich spojencov v EÚ. "Vďaka vašej pragmatickosti dokážete dostať postoje V4 do väčšieho súladu s postojmi iných členských štátov EU," uzavrel.

Pozrite si reláciu CD Klub s Pavlom Demešom a jeho hosťom.