Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Sprísnenie podpory pre mladých môže znížiť počet hypoték v roku 2018

Foto: Tablet.TV

Prvý rok po získaní zvýhodneného úveru budú mladí ľudia platiť rovnaké splátky ako ostatní dlžníci, a preto bude tento produkt menej atraktívny ako v minulosti.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Nové podmienky hypoték pre mladých ľudí znižujú podporu Slovákov do 35 rokov a môžu viesť k zníženiu celkového počtu úverov na bývanie na Slovensku v budúcom roku. V diskusnej relácii na Tablet.TV to povedal Petr Hechtberger z projektu Financie ľudskou rečou.

„Vďaka tejto bonifikácii mladí ľudia platili len minimálny úrok 0,05 %. To sa týka obdobia prvých piatich rokov. Táto podpora bola pre klientov vždy dôležitá a chceli ju využiť. Tým, že od budúceho roku už nezískajú nižší úrok, ale len daňový bonus vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac však 400 eur ročne, sa podpora pre mladých znižuje,“ vysvetlil Hechtberger.



Prvý rok po získaní zvýhodneného úveru budú mladí ľudia platiť rovnaké splátky ako ostatní dlžníci, a preto bude tento produkt menej atraktívny ako v minulosti. „Je preto reálne, že hypoték bude na trhu menej aj pre túto zmenu,“ zdôraznil Hechtberger, podľa ktorého je škoda, že štát zmenil spôsob podpory mladých ľudí. „Podpora pre mladých má zmysel. Zakladajú si rodiny a vtedy pracuje niekoľko rokov len jeden z dvojice a tlak na výdavky je pomerne vysoký. Akákoľvek podpora zo strany štátu je pre mladú rodinu vítaná. Nič výhodnejšie pre nich nie je na trhu. Bola to jediná možnosť, na ktorú si mohol siahnuť každý mladý človek, ktorý spĺňal podmienky,“ dodal Hechtberger.

Mladí ľudia, ktorým banka schváli hypotéku do konca decembra, získajú na prvých päť rokov zvýhodnenie za súčasných podmienok. Štát im zníži úrok na hypotéke o dve percentá a samotná banka o jedno percento. Od januára bude podpora vo forme daňového bonusu vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac však 400 eur ročne. Získať ho môžu ľudia do 35 rokov, ktorých príjem neprekračuje 1,3-násobok priemernej mzdy. Uplatniť si bonus bude možné na úvery v maximálnej výške 50.000 eur. Po novom však pri zvýhodnených úveroch nie je možný nárok na odklad istiny alebo zníženie mesačných splátok až na polovicu pri narodení dieťaťa.