Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

SULÍK: Parlament bol chaotický kvôli množstvu neskúsených poslancov

Richard Sulík v TASR TV Foto: TASR TV

Bolo príliš veľa nových poslancov, len za klub OĽANO sa tam dostalo 53 poslancov, samotný predseda ich nepoznal osobne, povedal predseda SaS Richard Sulík (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 5. septembra (Teraz.sk) – Aktuálne volebné obdobie bolo nadštandardne chaotické kvôli veľkému množstvu nových a neskúsených poslancov v parlamente a úplnej absencii straníckej disciplíny. V TASR TV to povedal predseda SaS Richard Sulík.

Z neobvykle vysokého množstva skrátených legislatívnych konaní v tomto volebnom období idú podľa neho mnohé na vrub improvizácií Igora Matoviča a na zníženie ich počtu v budúcnosti bude potrebné mať uvedomelejší parlament. „Tentokrát to nebolo možné, lebo bolo príliš veľa nových poslancov, len za klub OĽANO sa tam dostalo 53 poslancov, samotný predseda ich nepoznal osobne,“ tvrdí Sulík. „A potom sme si užili svoje. Zažili sme tam vážne mienený návrh, nebola to žiadna recesia, že na pozeranie porna potrebujete notárom overenú žiadosť,“ pripomenul Sulík.



Z parlamentu sa podľa neho úplne vytratila stranícka disciplína, v dôsledku čoho sa hlasovania stávali nepredvídateľnými. Podľa Sulíka by vývoj v parlamente v tomto volebnom období mohol byť mementom pre tých, ktorí lobujú za zmenu volebného systému, aby do Národnej rady mohli osobnosti kandidovať aj samostatne. „Tu si môžu pozrieť, čo sa stane, v parlamente nastane úplný chaos. Politické strany sú v parlamentnom živote dôležité,“ konštatoval.



Sulík dúfa, že parlament po nadchádzajúcich voľbách bude v porovnaní s dnešným zrelší a skúsenejší. „Nie každé volebné obdobie je rovnako chaotické, toto bolo výnimočné. A mám nádej, že budúce zloženie parlamentu bude triezvejšie,“ povedal.

SaS chce podľa neho v novom parlamente predložiť návrh legislatívnej zmeny, podľa ktorej by už skrátené legislatívne konanie bolo možné len po odsúhlasení ústavnou väčšinou poslancov. Predpokladá, že v odôvodnených a výnimočných prípadoch takýto návrh podporí aj opozícia a pre ostatné prípady je štandardný legislatívny proces vhodnejší. „Nadužívaniu skrátených legislatívnych konaní treba zabrániť, lebo spomalenie legislatívnych konaní vedie k ich skvalitneniu,“ tvrdí Sulík.

Veľmi vážne korekcie by podľa neho potreboval vývoj slovenskej ekonomiky. „Ekonomika stagnuje alebo rastie veľmi málo, po druhé máme stále ešte veľmi vysokú infláciu a po tretie, máme dieru v rozpočte,“ pripomenul Sulík. Pri konsolidácii verejných financií by znižovanie štrukturálneho deficitu o pol percenta ročne chcel doplniť ďalšími úsporami na bežných výdavkoch. Za kľúčový faktor však považuje oživenie hospodárskeho rastu. „Za najdôležitejšiu považujeme reformu verejnej správy, aby boli obce financované na základe tzv. daňového mixu, nie iba z dane z príjmu. Chceme aby obce dostávali peniaze aj podľa toho, ako budú podporovať podnikanie na svojom území,“ povedal Sulík.

SaS má podľa neho pripravených takmer sto opatrení na oživenie ekonomického rastu, okrem iného chce napríklad znovu oživiť koncept rovnej dane.

Dohodu premiéra Ódora so samosprávami o vyplatení polovice z pôvodne prisľúbených 108 miliónov eur na kompenzácie rastúcich cien elektriny, považuje Sulík za rozumnú. „Urobiť dohodu so samosprávami je určite lepšie, ako im bez dohody zobrať pol miliardy, ako to spravil bývalý minister financií Matovič. Veď to bol hlavný dôvod, prečo sme pre vyše rokom odišli z vlády,“ tvrdí. „Povedali sme, že takúto šialenú, chaotickú a amatérsku politiku už nemôžeme podporovať a byť za ňu spoluzodpovední,“ uzatvára Sulík.