Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

Z. JAUROVÁ: Ženy, ktoré majú deti, sú veľmi efektívna pracovná sila

Zora Jaurová v TASR TV Foto: TASR TV

Keď pani Kusá prijala symbolické 150. miesto, tak vzniklo to, že je žien na kandidátke Progresívneho Slovenska dokonca o jednu viac ako mužov, povedala Zora Jaurová (PS). (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 25. júna (Teraz.sk) – Moderná pracovná legislatíva by mala umožniť lepšie zosúladenie pracovného a rodinného života pre ženy s deťmi, ktoré za takýchto podmienok vedia byť mimoriadne efektívnou pracovnou silou. V TASR TV to povedala členka predsedníctva Progresívneho Slovenska (PS) Zora Jaurová.

Tvrdí, že slovenský zákonník práce reflektuje ešte podmienky 20. storočia, kedy ľudia väčšinou pracovali buď ako zamestnanci alebo živnostníci. Dnes je podľa nej možných hybridných foriem práce omnoho viac a je možné ich doplniť aj vhodnými sociálnymi politikami. „Ženy, ktoré majú deti, sú oveľa stabilnejšia a zodpovednejšia pracovná sila, dokážu efektívnejšie pracovať. Dokážu lepšie manažovať svoj čas a schopnosti,“ vyhlásila Jaurová.

„Dá sa tomu pomôcť súborom sociálnych politík, ktoré budú dbať na to, aby zosúladenie pracovného a rodinného života bolo pre ženy čo najlepšie,“ dodala.



Progresívne Slovensko by podľa nej chcelo vytvoriť aj zjednodušené možnosti pre malé podnikanie a určitú formu podnikania by chcelo umožniť už od veku 16 rokov.

Veľké súkromné firmy podľa Jaurovej dnes už samy od seba riešia otázku rodovej vyváženosti, vrátane zamestnávania žien. „Diverzita na pracovisku, aj z hľadiska rodu, je niečo, čo je pre firmy konkurenčnou výhodou. Žijeme v čase, kedy základnou ekonomickou hodnotou je schopnosť inovácie a inovácia vzniká z diverzity,“ konštatuje Jaurová.



Okrem pracovných podmienok, ktoré majú ženám umožňovať skĺbiť profesionálny rast s rodinným životom, je podľa nej potrebné podniknúť aj kroky proti mobbingu a sexuálnemu obťažovaniu žien na pracoviskách.
Paradoxne väčšia rodová nevyváženosť ako v súkromných firmách je podľa nej vo verejnej správe, čo by Progresívne Slovensko chcelo ovplyvniť úpravou legislatívy.

Jaurová otvorene hovorí, že množstvo európskych krajín pozná inštitút kvôt na ženské zastúpenie na kandidátnych listinách. Na Slovensku nie sú, PS sa však podľa nej rozhodlo ísť príkladom a vytvorilo kandidátnu listinu so 76 ženami a 74 mužmi. „Keď pani Kusá prijala symbolické 150. miesto, tak vzniklo to, že je žien na kandidátke Progresívneho Slovenska dokonca o jednu viac ako mužov,“ povedala Jaurová.

Otázku ľudských práv považuje za kľúčový pilier politiky svojej strany. Zdôrazňuje, že ľudské práva zďaleka nie sú totožné s právami menšinovými, ľudské práva sú neodňateľné a majú ich všetci ľudia na Slovensku aj vo svete. Na margo sobotného pochodu PRIDE Jaurová povedala, že napríklad registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia sú v demokratických štátoch už štandardom a na Slovensku sa táto otázka zbytočne politizuje. „Problém má dve roviny, jedna je právna, kde sa týmto ľuďom upierajú konkrétne práva v konkrétnych životných situáciách. Druhá, rovnako dôležitá rovina, je symbolická. Títo ľudia chcú mať rovnaké právo uzatvoriť svoj vzťah, ako to majú heterosexuálne páry,“ povedala.

Schválenie zodpovedajúcej legislatívy by podľa neho tejto menšine pomohlo a ostatným nijako neublížilo. „Debaty o tejto téme prebiehajú u nás veľmi nešťastným spôsobom a často v extrémnych polohách,“ konštatovala Jaurová.

Za veľký problém považuje lavínovité šírenie hoaxov a dezinformácií, ktoré umožnil nástup digitálneho veku. Na postupné zvládnutie tohto problému bude podľa nej potrebné posilniť verejnoprávne médiá ako jeden zo zdrojov overených informácií, zvýšiť dôraz na mediálne vzdelávanie na školách, ale dôležitá je podľa nej aj úprava legislatívy, aby bolo možné postihnúť šírenie nepravdivej správy s významným celospoločenským negatívnym dopadom.