Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Regióny

Astronómovia v Tatrách otvoria pre verejnosť dve pracoviská

Meteorologická stanica na Lomnickom štíte je najvyššie položeným pracoviskom na Slovensku. Foto: TASR/František Iván

Dni otvorených dverí v Astronomickom ústave SAV sa konajú len v lete a zopakujú sa ešte 29. júla a 19. augusta.

Vysoké Tatry 15. júla (TASR) – Pre tých, ktorých zaujíma vesmír a čo všetko sa dá na oblohe pozorovať alebo budú počas víkendu v Tatrách a chcú si nejako zaujímavo vyplniť čas, pripravil Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) Deň otvorených dverí.

Milovníci astronómie môžu dnes navštíviť dve pracoviská AÚ SAV, a to areál na Starolesnianskych lúkach a známe observatórium na Lomnickom štíte. Otvorené budú pre verejnosť po celý deň od 9.30 h do 15.30 h.

Návštevníci sa dozvedia, ako astronómovia pracujú a aké prístroje využívajú na svoje pozorovania a výskum. „V areáli pracoviska na Starolesnianskych lúkach máme náučný chodník, kde sa návštevníci dozvedia všetky podrobnosti o našej práci. Ďalekohľadom budú môcť pozorovať slnečné škvrny. Na Lomnickom štíte sú zase iné prístroje, ktoré si budú môcť pozrieť. Dostanú aj 15-minútový odborný výklad,“ objasnil pracovník AÚ SAV Vojtech Rušin.

Astronómovia ochotne odpovedia na všetky zvedavé otázky návštevníkov. K pracovisku AÚ SAV na Starolesnianskych lúkach, ktoré je od železničnej stanice v Tatranskej Lomnici vzdialené asi dva kilometre, sa návštevníci dostanú lesným chodníkom medzi zotavovňou Kremenec a Vilou Alexandra.

Dni otvorených dverí v Astronomickom ústave SAV sa konajú len v lete a zopakujú sa ešte 29. júla a 19. augusta.