Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Divadlo Štúdio tanca začalo štvordňové oslavy 20. výročia

Na archívnej snímke hra Príliš blízko na návrat, Divadlo Štúdio tanca. Foto: TASR – František Iván

Banskobystrické divadlo začalo svoje pôsobenie pod vedením Zuzany Ďuricovej Hájkovej ešte v roku 1998.

Banská Bystrica 13. decembra (TASR) – Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici začalo vo štvrtok s oslavami 20. výročia svojho vzniku slávnostným galavečerom s podtitulom Nový pohľad späť. Oslavy potrvajú do 16. decembra. Každý, kto toto divadlo pozná, vie, že jeho cesta bola miestami tŕnistá, striedali sa obdobia rozkvetu, ale i tie ťažšie.

"Divadlu sa už skoro štvrťstoročie darí reprezentovať súčasnú umeleckú scénu na profesionálnej úrovni. Rozhodli sme sa toto výročie osláviť so svojimi fanúšikmi a podporovateľmi nielen raz, ale rovno štyri razy za sebou. Divadlo uvedie v rámci galavečera legendárne inscenácie spracované novým spôsobom. Pripomenie svoju dlhoročnú, systematickú prácu a všetko to osvieži špeciálnymi filmovými dokrútkami s viacerými bývalými tanečníkmi. Záver večera patrí hudobným kapelám. Pripravené sú i dobroty a prekvapenia, ktoré dodajú oslavám úplne nový rozmer a slávnostný punc," konštatoval Tomáš Nagy z Divadla Štúdio tanca.

Banskobystrické divadlo začalo svoje pôsobenie pod vedením Zuzany Ďuricovej Hájkovej ešte v roku 1998. Za celý ten čas ponúka divákom odvahu, autenticitu, aktuálnosť a profesionalitu, čo je preň hlavným cieľom.

"Vo svojom umeleckom zameraní je striktné a stále razí cestu autorskej tvorby s maximálnou podporou umelcov, ich tvorivého vyjadrenia a názoru. V tomto ponímaní je naozaj jedinečné a v širokom okolí by sme podobnú inštitúciu, ktorá sa zameriava výlučne na súčasný tanec a súčasné umenie, hľadali asi márne," pripomenul Nagy.

Divadlo neustále podporuje vznik pôvodných tanečných inscenácií a ich pravidelné uvádzanie. V rámci tohto poslania premiérovo uviedlo 51 celovečerných inscenácií, z toho päť predstavení pre deti a mnoho exteriérových a edukatívnych tanečných projektov.

"Divadlo Štúdio tanca doposiaľ uviedlo už takmer 1300 predstavení, z toho vyše 300 na hosťujúcich domácich a zahraničných scénach. Svoju tvorbu odprezentovalo pred vyše 116.000 divákmi. Slovensko reprezentovalo na prestížnych medzinárodných festivaloch či zájazdoch v Česku, Poľsku, Maďarsku, Bosne a Hercegovine, Rusku, Nemecku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Egypte, Japonsku, Indii, Švajčiarsku. Charakteristické umelecké atribúty mu priniesli množstvo ocenení, napríklad Cenu ministra kultúry či Cenu primátora mesta Banská Bystrica," dodal Nagy.