Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Thurzovom dome uvedú do života nový katalóg Betlehemy

Na snímke Thurzov dom v Banskej Bystrici./span> Foto: TASR - Ján Krošlák

Ako informovalo SSM, v katalógu sú vyobrazené betlehemy z ich zbierkového fondu a ku každému z nich je uverejnené sprievodné slovo.

Banská Bystrica 13. decembra (TASR) - V Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici uvedú v stredu o 17.00 h do života nový katalóg Betlehemy, ktorého autorkami sú Vladimíra Luptáková a Janka Koltonová. Úlohu krstného otca prijala legenda slovenského folklóru Igor Kovačovič a súčasťou slávnostného podujatia bude aj beseda.

Ako informovalo SSM, v katalógu sú vyobrazené betlehemy z ich zbierkového fondu a ku každému z nich je uverejnené sprievodné slovo. Vydali ho pri príležitosti otvorenia výstavy pod názvom V meste Betleme.., ktorou sa uzatvára dlhodobá vedeckovýskumná úloha betlehemov v zbierkach múzea.

Svoje miesto na výstave majú tiež unikátne betlehemy, ku ktorým patrí jeden z najstarších "tajovský", zakúpený do múzea v roku 1909. Rovnako majoliková betlehemská kompozícia Ignáca Bizmayera či betlehem v zápalkovej škatuľke, ktorý vyrobil známy karikaturista a scénický výtvarník Marián Vanek.