Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Banská Bystrica pripravila novú koncepciu energetickej infraštruktúry

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Najväčším odberateľom elektrickej energie je v infraštruktúre mesta verejné osvetlenie, samospráva chce preto ďalšími investíciami prispieť k jej úspore približne o 50 percent.

Banská Bystrica 27. apríla (TASR) – Samospráva Banskej Bystrice v spolupráci so spoločnosťou STEFE, ktorá je najväčším dodávateľom elektrickej energie v meste, pripravila novú koncepciu energetickej infraštruktúry. Dokument mestu prináša i konkrétne riešenia vedúce k naplneniu strategických zámerov, ktoré majú prispieť napríklad k úspore spotreby elektriny. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Najväčším odberateľom elektrickej energie je v infraštruktúre mesta verejné osvetlenie, samospráva chce preto ďalšími investíciami prispieť k jej úspore približne o 50 percent. "Momentálne pracujeme na príprave projektovej dokumentácie na rekonštrukciu verejného osvetlenia, čím sa bude opäť úspora spotreby energie na verejnom osvetlení zvyšovať. Len na Fončorde pôjde o 467 svietidiel," priblížil primátor mesta Ján Nosko.

Samospráva sa aktuálne zaoberá aj prípravou energetického auditu 33 mestských objektov z dôvodu znižovania ich energetickej náročnosti. Celkovo mesto vlastní 140 nehnuteľností vrátane škôl, športových areálov či cintorínov. Majetkovú účasť má aj v spoločnostiach MBB, STEFE Banská Bystrica a Dopravný podnik mesta Banská Bystrica.

"Vzhľadom na rastúce ceny energií musíme otvoriť otázku lokálnej výroby energie a s rastom počtu elektromobilov je nevyhnutné riešiť aj oblasť nabíjacej infraštruktúry. Rekonštrukciu si vyžaduje aj značná časť elektrických rozvodov. Pri realizácii koncepcie bude potrebné personálne posilniť oddelenie energetiky mesta, pričom ich činnosti prinesú mestu úspory, respektíve nové príjmy, ktoré pokryjú náklady na jeho odborný personál," dodal vedúci odboru rozvojových aktivít mesta Martin Vyleťal.

Podľa mesta je pre úspech stratégie elektroenergetiky kľúčová efektívna komunikácia medzi zamestnancami mesta, spoločnosťami v meste i samotnými obyvateľmi. V súvislosti s koncepciou energetickej infraštruktúry samospráva pripravila aj zjednodušený propagačný materiál určený pre širokú verejnosť, opisujúci aktuálny stav i zámery na najbližšie roky, ktorý je možné nájsť na webovej stránke mesta.