Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Banská Bystrica vybuduje 35 nabíjacích staníc pre elektromobily

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mesto v najbližšom období vyhlási verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktorý sa postará o výstavbu verejne prístupných staníc a o budovanie nabíjacích hubov.

Banská Bystrica 12. januára (TASR) - V Banskej Bystrici pribudne v tomto roku 35 nabíjacích staníc pre elektromobily. Samospráva bola úspešná v projekte zameranom na podporu elektromobility a získala 219.600 eur z plánu obnovy na budovanie nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Mesto v najbližšom období vyhlási verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktorý sa postará o výstavbu verejne prístupných staníc a o budovanie nabíjacích hubov. V rámci projektu v meste osadia 32 nabíjacích AC bodov s pomalším nabíjaním a tri rýchlonabíjacie DC stanice. Rýchlonabíjačky majú byť umiestnené na verejných parkoviskách v blízkosti zimného štadióna, Národného atletického štadióna SNP na Štiavničkách a v centre mesta.

"Ide o lokality, kde sa zdržiava mnoho ľudí. Naším cieľom je zabezpečiť prístup obyvateľov a návštevníkov aj k takejto infraštruktúre. V tesnej blízkosti bytových domov na sídliskách v častiach Uhlisko a Fončorda budú osadené AC stanice. Nabíjacie body plánujeme umiestniť neďaleko parkovacích miest, kde je aj potrebné technické zázemie," vysvetlil vedúci odboru rozvojových aktivít mesta Martin Lakanda.

Nabíjacie stanice pribudnú na Jilemnického, Švermovej, Wolkerovej, THK, Slnečnej, Internátnej, Tulskej a Moskovskej ulici. Ďalšie budú na Malachovskej a Mičinskej ceste, na Hronskom predmestí a Ulici 9. mája.

"Podpora ekologických foriem dopravy patrí medzi naše priority, preto som rád, že sme boli úspešní a podarilo sa nám získať mimorozpočtové zdroje v stopercentnej výške. Verím, že tento pilotný projekt je len začiatok a naštartujeme tým ďalší rozvoj budovania potrebnej nabíjacej infraštruktúry v našom meste," konštatoval primátor Ján Nosko.

Ako zdôraznil Vladimír Brieda z oddelenia implementácie projektov, budovaním elektronabíjacích staníc mesto vytvorí podmienky pre rozvoj ekologickej dopravy, zníženie emisií CO2, čo bude mať dopad na zlepšenie kvality ovzdušia. "Rozvíjanie tejto infraštruktúry môže napomôcť motivovať ľudí k tomu, aby častejšie využívali trvalo udržateľné formy dopravy," dodal.