Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Letnú sezónu v Bardejovských Kúpeľoch tradične uzavrie Alžbetínsky deň

Foto: TASR/Milan Kapusta

Bardejovské kúpele patria medzi najstaršie zariadenia svojho druhu v strednej Európe.

Bardejov 29. augusta (TASR) - Spomienková slávnosť na cisárovnú Alžbetu, známu aj ako Sisi, ukončí počas nadchádzajúceho víkendu letnú sezónu v Bardejovských Kúpeľoch. Súčasťou tradičného Alžbetínskeho dňa budú aj hudobné vystúpenie a výstava fotografií.

Do Bardejovských Kúpeľov zavítala manželka rakúsko-uhorského panovníka Františka Jozefa I, cisárovná Alžbeta, v roku 1895. Počas mesiaca júl tu prežila celé tri týždne. "Na jej počesť zorganizujeme v nedeľu 2. septembra už 9. ročník spomienkovej slávnosti, ktorý odštartujeme tónmi slávnostných fanfár," informovala obchodná riaditeľka kúpeľov Tamara Šatanková.

Ako dodala, po úvodných slovách vedenia Bardejovských kúpeľov bude na programe kladenie kvetov k pomníku Alžbety, recitácia slávnostnej básne a po nej koncert Prešovského salónneho orchestra. "Ako sprievodnú akciu dňa pripravujeme výstavu fotografií pri príležitosti pobytu cisárovnej Alžbety v priestoroch Kúpeľnej kolonády," doplnila Šatanková.

Nedeľnému Alžbetínskemu dňu bude predchádzať vo štvrtok 30. augusta kultúrne podujatie, ktorým ukončia 58. ročník Medzinárodného hudobného leta v Bardejovských kúpeľoch. Odštartovalo tam ešte 25. júna a v rámci neho odohrali interpreti z Česka, Poľska a Nemecka v kúpeľnom areáli spolu 11 koncertov.

Bardejovské kúpele patria medzi najstaršie zariadenia svojho druhu v strednej Európe. V minulosti tam pobývalo okrem cisárovnej Alžbety aj niekoľko ďalších významných osobností, napríklad rakúsko-uhorský cisár Jozef II., Mária Lujza - neskoršia manželka cisára Napoleona, ruský cár Alexander I. či poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska - manželka poľského kráľa Jána III. Sobieskeho.