Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Barokové Česko na bratislavskom letisku predstavuje aj pamiatky UNESCO

Ilustračná snímka. Foto: Facebook

Putovnú výstavu v tomto roku videli návštevníci v hornorakúskom Linzi, v Brne, na zámku Průhonice a v Škodovom paláci v Prahe.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Baroko ako fenomén Českej republiky predstavuje výstava na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave. Fotograf Libor Sváček ju nazval Barokové Česko a v odletovej hale spestrí čakanie cestujúcich do konca novembra.

"Výstavou rozširujeme súčasnú ponuku medzinárodného festivalu Mesiac fotografie. Je to reprezentatívny výber z veľkého množstva objektov. Česko má v barokovom slohu len zámkov okolo 250. K tomu treba prirátať kostoly, kláštory, paláce a ďalšie architektonické skvosty, záhrady či sochy," na utorkovom (7.11.) otvorení expozície uviedla riaditeľka CzechTourism Slovensko Nora Gill.

V barokovom štýle sa stavali rôzne objekty. Bolo to významné staviteľské obdobie, ktoré vtislo tvár českej krajine nielen vo veľkých mestách, ale tento umelecký sloh prenikol aj do dedín. Potvrdzuje to 63 veľkoformátových farebných fotografií na 20 obojstranných paneloch s najvýznamnejšími pamiatkami. Niektoré z nich sú zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO z miest Praha, Olomouc, Kroměříž, Valtice, Telč, Holašovice, Litomyšl, Kutná Hora, Žďár nad Sázavou a Český Krumlov.

Ďalšie objekty sú v obciach: Hejnice, Komárov, Broumov, Jablonné v Podještědí, Rajhrad, Dobříš. Návštevníci výstavy spoznajú najstarší moravský trámový most v Černvíre, barokový cintorín v Střílkach, krížovú cestu v Římove, pútnické miesta v Mníšku pod Brdy, Příbrami a Makovej hore či pútnický kostol v Křtinách.

"Fotografie sú výberom z knihy Česko barokní, ktorú sme s fotografom Liborom Sváčkom pripravovali dva roky. Objekty sme konzultovali s pracovníkmi CzechTourism, Národného pamiatkového ústavu a Ministerstva kultúry ČR," prezradil Martin Hák z českokrumlovského vydavateľstva MCU.

Ich spoločným zámerom bolo vydať reprezentatívnu knihu, ktorá by symbolicky zavŕšila tohtoročnú barokovú kampaň, hlavnú marketingovú tému agentúry CzechTourism vo svete.

Titulná fotografia zobrazuje obnovený hospital Kuks, ktorý získal v tomto roku cenu európskeho kultúrneho dedičstva Grand Prix Europa Nostra. Je to po prvý raz v histórii, keď Česká republika dostala prestížne ocenenie pamiatkarského Oscara. V knihe sa striedajú pozemné, letecké a dronové zábery v rôznom ročnom období, ale i z interiérov.

"Najnáročnejšie je fotografovanie dronom. K tomu treba získať certifikát na zostrojený dron, povolenia k leteckej práci, na vzlet nad pozemkom či zástavbou a rôzne ďalšie. Je tam aj veľa obmedzení, ktorých porušenie je vysoko pokutované. Nevýhodou fotenia dronom je aj nízka produktivita - jeden záber za deň. Fotil som i z balóna, vrtuľníka, dopravných a iných lietadiel. Fotenie v zime v otvorenej kabíne lietadla alebo vyklonený z okna je aj fyzicky náročné. Najdôležitejší faktor na lietanie je počasie a nielen z bezpečnostných dôvodov. Hmla, mraky, inverzia, námraza na stroji, vzdušná turbulencia, ale i protisvetlo vplýva na fotenie. Je to tiež adrenalín, aby som neprišiel o techniku," prezradil nadšenec fotenia a lietania Libor Sváček.

Putovnú výstavu v tomto roku videli návštevníci v hornorakúskom Linzi, v Brne, na zámku Průhonice a v Škodovom paláci v Prahe. Z Bratislavy pôjde opäť do Prahy.