Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V KSK R. Bauera v 2. kole podporia dvaja nezávislí kandidáti

V prípade úspechu vo voľbách vidí Bauer pri programovej zhode a realizácii niektorých projektov budúcu komunikáciu s Holečkom a Džunkom ako prirodzenú. Písomnú dohodu o spolupráci neuzavreli.

Košice 19. novembra (TASR) - Podporu Rudolfovi Bauerovi (KDS) v druhom kole volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes deklarovali dvaja neúspešní nezávislí kandidáti z prvého kola - Jaroslav Džunko a Jozef Holečko.

Džunko získal v prvom kole 2,61 percenta hlasov a Holečko 2,51 percenta. Obaja pred novinármi vyzvali svojich voličov a sympatizantov, aby hlasovali za Bauera. "Vidím, že pán Bauer ako vzdelaný človek, ktorý pozná dobre matematiku, vedu a techniku, bude určite podporovať aj uplatnenie niektorých mojich návrhov v oblasti rozvoja kraja, napríklad dať do prevádzky kúpalisko alebo využívať termálny vrt v Ďurkove a ďalšie," povedal Džunko. V Bauerovom volebnom programe našiel "súzvuk" aj Holečko, cieľom je podľa neho "zmena v kraji na prospech každého občana".

"Verím, že aj táto podpora prispeje k mobilizácii voličov pre druhé kolo a podarí sa dosiahnuť náš cieľ - pozitívnu zmenu v spravovaní kraja," povedal Bauer. Vyslovil sa tiež za to, že podobne ako pri poste prezidenta by mohlo platiť obmedzenie na maximálne dve funkčné obdobia po sebe aj pre predsedov VÚC.

V prípade úspechu vo voľbách vidí Bauer pri programovej zhode a realizácii niektorých projektov budúcu komunikáciu s Holečkom a Džunkom ako prirodzenú. Písomnú dohodu o spolupráci neuzavreli.

Bauer má v druhom kole zo strán podporu SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA, OKS a Demokratickej strany (DS). Jeho protikandidát je súčasný šéf VÚC Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK).

Z neúspešných kandidátov na predsedu VÚC deklarovali podporu Bauerovi Dominika Palaščáková (NOVA), Rastislav Masnyk (SaS, SDKÚ-DS) a Ivan Kuhn (OKS). Strana 7 statočných, za ktorú kandidoval jej predseda Vladimír Gürtler, nepodporila v druhom kole nikoho. Komunistická strana (KSS), ktorá postavila do prvého kola Lukáša Sisáka, sa vyjadrila proti pravicovému Bauerovi. Sisák dnes TASR potvrdil, že košická Krajská rada KSS vyzvala členov a sympatizantov na účasť vo voľbách v druhom kole "a k voľbe toho kandidáta, ktorý nepredstavuje antikomunizmus a pravicu". Kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko Marek Ďurán pre TASR povedal, že v Košickom kraji z daných dvoch kandidátov "určite nepodporíme nikoho".