Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Brána východu láka divákov LOH na Slovensko priamo v Londýne

Ilustračné foto Foto: TASR

Obyvatelia východu Slovenska prezentujú na LOH Košice ako Európske hlavné mesto kultúry 2013 s cieľom zvýšiť záujem o cestovný ruch a získať si priazeň širokej verejnosti.

Košice 30. júla (TASR) - Na Letných olympijských hrách 2012 v Londýne sa dnes predstaví mesto Košice a zároveň "kus" východného Slovenska. Prostredníctvom projektu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2013 chcú Košičania prilákať čo najväčší záujem svetovej verejnosti.

"Košice predstavujeme zahraničným novinárom a touroperátorom ako vstupnú bránu východného Slovenska, z ktorej je všade blízko. Z Košíc sa môžu návštevníci dostať do hodiny až dvoch do Vysokých Tatier i Tokajskej oblasti. Môžu navštíviť šesť lokalít UNESCO - prírodných vzácností a kultúrnych objektov zapísaných v zozname svetového dedičstva," priblížil Peter Germuška, manažér pre rozvoj turizmu v neziskovej organizácii Košice 2013.

V oficiálnom Slovenskom dome neďaleko Piccadilly Circus bude nezisková organizácia prezentovať 14 top podujatí projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Mesto chce zaujať napr. podujatím Biela noc, mimoriadne úspešným festivalom svetiel, ktorý sa koná v Košiciach ako v jedinom meste krajín V4. "V spojení tohto festivalu s populárnym Medzinárodným maratónom mieru dokážeme v prvý októbrový víkend ponúknuť zahraničným turistom naozaj výnimočný víkendový pobyt," opísal Germuška.

Podľa výkonnej riaditeľky mestskej organizácie cestovného ruchu Košice-Turizmus Ivety Niňajovej je prezentácia pre zahraničných touroperátorov a médiá v Slovenskom olympijskom dome zastrešená Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch. "Je jednou z ďalších aktivít, ktoré robíme, aby sme dostali naše mesto a región na turistickú mapu Európy," doplnila Niňajová.

Košiciam "patril" na LOH 2012 v Londýne dnes dopoludnia Slovenský dom, vo večerných hodinách sa predstavia dnes a v utorok (31.7.) aj v Sports Cafe London. Vystúpia hudobné zoskupenia, v prvý deň Silvayovci a v druhý deň AMC Trio. Silvayovci ponúknu poslucháčom netradičný zážitok - zahrajú okrem iných skladby Michaela Jacksona na cimbale a fujare.

Návštevníci expozície Košíc budú mať v Sports Cafe London napríklad možnosť na bežiacom páse sledovať projekcie o Košiciach a získavajú tak pocit, že sa pohybujú priamo v metropole východného Slovenska. Zároveň si môžu zasúťažiť s časom. Ak totiž do dvoch minút pohybom na bežiacom páse dokážu spáliť sto kalórií, získavajú ako cenu vlastnú fotografiu na pozadí košických dominánt.