Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Prvé námietky voči tendrom na električky v Bratislave ÚVO zamietol

Ilustračná foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Námietky podala firma Teknoplast, ktorá nesúhlasila s podmienkami v súťažných podkladoch.

Bratislava 6. marca (TASR) – Jedny námietky voči tendrom na električky, ktoré Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhlásil ešte vlani v novembri, už Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zamietol. Týkali sa podmienok uvedených v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania. ÚVO rozhodol, že sú v plnom rozsahu neopodstatnené.

"Komisia úradu v konaní o námietkach navrhovateľa nezistila porušenie zákona o verejnom obstarávaní, na ktoré poukazuje navrhovateľ, a ktoré by mohlo zásadne ovplyvniť výsledok verejného obstarávania," tvrdí úrad. Námietky sa týkajú dvoch tendrov dopravného podniku, jeden na nákup 15 jednosmerných električiek, druhý na nákup 15 obojsmerných. Tri desiatky nových električiek budú stáť 75 miliónov eur bez DPH, pričom celková hodnota zákazky vrátane dodávky električky či ceny za údržbu je 108 miliónov eur.

ÚVO však ešte rozhoduje o ďalších námietkach voči tendru na električky, a to proti podmienkam v súťažných podkladoch. Konanie o nich podľa hovorcu úradu Jána Mažgúta stále trvá.




Námietky mala podať firma Teknoplast. Jej konateľ Miroslav Kondrlík ešte v januári TASR potvrdil, že podal námietky k podmienkam v oznámeniach aj k podmienkam v súťažných podkladoch. Týkali sa každého z troch tendrov DPB. Uviedol napríklad, že podmienky na preukázanie odbornej alebo technickej spôsobilosti boli diskriminačné, v opise predmetu zákazky boli nezrovnalosti či lehoty trvania zmluvy boli rôzne dlhé. "Od 48 mesiacov po 15 rokov, a to vo väzbe na spôsob financovania predmetu obstarávania z finančných prostriedkov Európskej únie," podotkol.

ÚVO rovnako stále rozhoduje o tendri na trolejbusy. Tam je DPB kritizovaný za podmienku piatich dverí či hmotnosť vozidla. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) po rokovaní s ministrom dopravy Jánom Počiatkom (Smer-SD) priznal, že uchádzač v tomto tendri je iba jeden a rozhodol, že súťaž zrušia, keď ÚVO rozhodne. Podľa Mažgúta sa tak stane v priebehu niekoľkých dní. Tendre na električky Ftáčnik opakovať nechce. "Máme signály, že uchádzačov bude viac," poznamenal.