Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Bratislave chcú odstrániť ďalších 350 nelegálnych reklamných plôch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

V hlavnom meste je podľa primátora okolo 10.000 reklamných zariadení, 3000 na pozemkoch mesta a 1000 na pozemkoch v správe mestských častí.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Bratislava chce v tomto roku odstrániť ďalších 350 nelegálnych reklamných zariadení z ulíc mesta. V týchto dňoch začína s likvidáciou 54 zariadení, ktoré sú umiestnené vo viacerých mestských častiach. Jeden z nelegálnych bilbordov spílili vo štvrtok na Karadžičovej ulici. Informoval o tom na brífingu bratislavský primátor Ivo Nesrovnal s tým, že tak robia v spolupráci s Asociáciou vonkajšej reklamy (AVR).

Mesto bude k zvyšným reklamným zariadeniam, ktoré plánuje v tomto roku odstrániť, potrebovať ešte súhlas od príslušných stavebných úradov. V Bratislave je podľa primátora okolo 10.000 reklamných zariadení, 3000 na pozemkoch mesta a 1000 na pozemkoch v správe mestských častí.

"Na súkromných pozemkoch je 6000 reklamných zariadení, tam nám musí pomôcť Národná rada SR zmenou zákona, aby obce mali právomoc na svojom území riadiť reklamu," povedal primátor. Ako podotkol, on už návrh na zmenu zákona niekoľkokrát dal. Naposledy sa jeho podnet objavil v návrhu novely zákona o obecnom zriadení, ktorý však prešiel úpravou a toto navrhované opatrenie odtiaľ zmizlo. "Urobím to opäť, budem bojovať ďalej," skonštatoval Nesrovnal.

Jeho ambíciou je vyriešiť v rámci 3000 zariadení na pozemkoch mesta minimálne polovicu. "Z tých 1500 sme už dali dole 430 reklamných trojnožiek, dali sme 480 žiadostí na mestské časti. Minulý rok odstránilo mesto v spolupráci s AVR 150 zariadení, iná reklamná agentúra odstránila v spolupráci s mestom ďalších 100," priblížil primátor s tým, že v spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto odstránili aj 50 telefónnych búdok, ktoré slúžili len ako reklamné plochy.