Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Otvorením mestských brán začala v Bratislave letná turistická sezóna

Symbolickým odpečatením a otvorením mestských brán v Bratislave sa v sobotu 21. apríla 2018 v Bratislave oficiálne začala letná turistická sezóna. Postaral sa o to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v sprievode Tovarišstva starých bojových umení a remesiel. Na snímke uprostred riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Bratislava Vladimír Grežo. Foto: TASR/Michal Svítok

Počas sobotného programu podujatia Bratislavské mestské dni (20.4.-22.4.) sa bude môcť verejnosť osobne stretnúť s predstaviteľmi mesta v Primaciálnom paláci.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Symbolickým odpečatením a otvorením mestských brán v Bratislave sa v sobotu v Bratislave oficiálne začala letná turistická sezóna. Postaral sa o to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v sprievode Tovarišstva starých bojových umení a remesiel.

Nesrovnal pripomenul, že zhruba od 13. storočia si Bratislavčania na sv. Juraja (24.4.) volili richtára a konšelov, ktorí ich zastupovali a spracovali veci v prospech obyvateľov a mesta. "Začiatkom decembra 1291, presne pred 727 rokmi, kráľ Ondrej III. dal Bratislave privilégiá slobodného kráľovského mesta, aby sa pozviechalo z nekonečných vojen, ktoré viedli Česi s Rakúšanmi. Od tej doby si Prešporáci volia svojho richtára," priblížil pre TASR Nesrovnal. Doplnil, že na tú dobu išlo o významné privilégium. "Na pamiatku tejto udalosti mesto Bratislava otvára svoje brány všetkým Bratislavčanom a návštevníkom, aby sa zabavili," priblížil primátor.

Počas sobotného programu podujatia Bratislavské mestské dni (20.4.-22.4.) sa bude môcť verejnosť osobne stretnúť s predstaviteľmi mesta v Primaciálnom paláci. V historickej budove budú môcť navštíviť kancelárie primátora a jeho námestníkov, ale aj viaceré miesta, ktoré bežne prístupné nie sú. "Otvorené dvere budú aj v mestských múzeách, galériách, zoo a ďalších mestských organizáciách," priblížil Nesrovnal s tým, že pre záujemcov je k dispozícii okolo sto podujatí.

Tohtoročnými novinkami sú mestské trhy na Primaciálnom námestí či program pre deti na Tyršovom nábreží. Bezplatné vstupy bude mať verejnosť do viacerých mestských múzeí a galérií.

Kompletný program Bratislavských mestských dní je zverejnený na webovej stránke hlavného mesta.