Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

M. Vallo predstavil splnomocnencov pre starostov, zeleň i bezpečnosť

Na snímke sprava primátor Bratislavy Matúš Vallo, člen tímu pre životné prostredie a zeleň Andrej Kovalík a splnomocnenec pre mestské časti Bruno Konečný počas tlačovej konferencie v Bratislave 12. decembra 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odkedy sa ujal vedenia hlavného mesta, stretol sa s bratislavskými starostami, predsedami poslaneckých klubov, zamestnancami magistrátu a aj s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Nový primátor Bratislavy Matúš Vallo predstavil svojich splnomocnencov, ktorí budú riešiť konkrétne problémy hlavného mesta. Bruno Konečný bude mať na starosti spoluprácu mesta s mestskými časťami, Iveta Chovancová bude riešiť bezpečnosť, drogovú problematiku a životnému prostrediu sa bude venovať Andrej Kovarik. Externým konzultantom pre dopravu bude Ján Kovalčík. Vallo o tom informoval na stredajšej tlačovej konferencii.

Chovancová má podľa Valla dlhoročné skúsenosti z občianskeho združenia Odyseus. "Jej úlohou bude koordinácia opatrení v oblasti drog a systémové riešenia bezpečnosti v ohrozených lokalitách," povedal primátor. Hlavné mesto musí podľa neho riešiť problémové zóny ako je Obchodná ulica, obytný dom "Pentagon" či Trnavské mýto. Konečný bude splnomocnencom pre mestské časti a ich starostov. "Spolupráca medzi mestom a mestskými časťami je základná," podotkol Vallo. Konečný je podľa neho v komunálnom prostredí ako "ryba vo vode" a jeho úlohou bude, aby komunikácia hlavného mesta a mestských častí bola hladká a produktívna. Kovarik je podľa primátora environmentalista a bojovník za to, aby zeleň v Bratislave bola kvalitná. Vallo deklaruje, že na téme životného prostredia mu záleží a je rád, že Kovarik je v jeho tíme. "Je poslancom Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja a pracuje aj v Štátnej ochrane prírody. Považujem ho za špičku v odbore," povedal primátor.

V riešení dopravy v Bratislave bude Vallovi a jeho tímu pomáhať externý konzultant Kovalčík, ktorý je analytikom mimovládnej organizácie INEKO a bývalým šéfom inštitútu stratégií na ministerstve dopravy. Ďalších spolupracovníkov chce primátor predstaviť začiatkom roka 2019.

Od piatka (7.12.), kedy sa Vallo ujal vedenia hlavného mesta, sa stretol s bratislavskými starostami, predsedami poslaneckých klubov, zamestnancami magistrátu a bol aj na stretnutí prezidenta SR Andreja Kisku s novozvolenými primátormi krajských miest. "Zamestnancov magistrátu som upokojil. Som presvedčený, že je medzi nimi veľa odborníkov a budem sa pokúšať ich nadchnúť pre nové smerovanie mesta," povedal Vallo. Na magistráte nechce tolerovať politické obchody, obchádzanie pravidiel, zneužívanie postavenia zamestnanca magistrátu a deklaruje nulovú toleranciu ku korupcii. Obsadzovanie pozície nových šéfov mestských podnikov a organizácií chce realizovať transparentne a tak, aby boli v týchto funkciách odborníci, ktorí vzišli z výberových konaní. V dozorných radách podnikov a organizácií chce, aby sedela okrem mestských poslancov aj odborná verejnosť. "Pripravili sme spolu s odborníkmi manuál, podľa neho by mali prebiehať výberové konania," skonštatoval Vallo, ktorý chce tento manuál predložiť na schválenie mestským poslancom začiatkom budúceho roka.