Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Bratislavčania doteraz štyrikrát upozornili na korupciu v úradoch

Mailová adresa pre občianske podnety je súčasťou balíka protikorupčných opatrení pod názvom Protikorupčné minimum z dielne primátora Milana Ftáčnika.

Bratislava 11. júna (TASR) - Na protikorupčnej mailovej adrese korupcia@bratislava.sk, kde môžu Bratislavčania poukázať na nekalé praktiky na pracoviskách magistrátu, dosiaľ zaevidovali 18 podnetov.

V štyroch z nich pritom obyvatelia nahlásili podozrivé konanie zamestnancov verejnej správy. "Podnety boli prešetrené a zatiaľ sa ani v jednom prípade podozrenie na nezákonné konanie úradníkov nepotvrdilo," informoval TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

V dvoch prípadoch išlo o podozrenie na korupčné správanie príslušníkov mestskej polície, odpustenie pokuty či krádež benzínu. Jeden mail sa týkal pracovníka miestneho úradu v bratislavských Rusovciach, v ktorom občania upozornili na pochybnú výstavbu rodinného domu. V ďalšom zase podozrievali zamestnanca železníc SR, že bral finančný úplatok.

Mailová adresa pre občianske podnety je súčasťou balíka protikorupčných opatrení pod názvom Protikorupčné minimum z dielne primátora Milana Ftáčnika. Vo februári tohto roka ju schválili mestskí poslanci. Bratislavčania na ňu svoje podnety posielajú anonymne a prístup k mailovej adrese má len primátor a predsedovia poslaneckých klubov.

"Do evidencie môže nahliadnuť aj poslanec mestského zastupiteľstva, aby sa zabránilo akejkoľvek manipulácii s doručenými podnetmi," dodal Andrassy. Verejnosť podľa jeho slov využíva protikorupčnú adresu aj na podanie bežných sťažností a pripomienok.

Protikorupčné minimum obsahuje 77 opatrení v 12 oblastiach. Definuje mechanizmy verejnej kontroly, určuje spôsob zverejňovania dôležitých informácií v živote samosprávy či nakladania s verejným majetkom. Okrem ďalších opatrení ukladá primátorovi aj poslancom povinnosť predkladať rozšírené majetkové priznania. Úplné znenie minima je zverejnené na stránke www.bratislava.sk.