Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Bratislavčania sa previezli po vynovenej cyklotrase

Na snímke štart nultého ročníka 20-kilometrového cyklomaratónu na nábreží Dunaja v Bratislave pod mostom Lafranconi na zrevitalizovanej cyklistickej trase v pondelok 17. septembra 2012. Foto: TASR/Martin Baumann

Cyklotrasa meria sedem kilometrov a vedie od mosta Lafranconi po Starý prístav.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Po novozrevitalizovanej bratislavskej cyklotrase od mosta Lafranconi po Starý prístav sa dnes previezli dospelí, ale aj deti s rodičmi. K jej oficiálnemu otvoreniu totiž mesto a sponzor pripravili aj nultý ročník cyklomaratónu. Kto ho absolvoval, odšľapal si na bicykli 22 kilometrov.

Cyklotrasu v dĺžke sedem kilometrov zrevitalizovala Nadácia Poštovej banky. Za tri mesiace obnovili povrch a osadili nové značenie, vodorovné i zvislé. Pribudli tak cyklopiktogramy či 60 dopravných značiek. "Je to veľmi dôležité kvôli bezpečnosti. Sú úseky, kde ide cyklista aj peší, musia sa rešpektovať," povedala pre TASR správkyňa nadácie Oľga Pažitná. Pomocou orientačných značiek zase cyklisti stále vedia, na akom mieste sa nachádzajú a čo sa tam dá vidieť. Zrevitalizovali však nielen existujúcu cyklotrasu, ale pribudlo aj takmer 500 metrov novej trasy na mieste, kde bol dosiaľ len vychodený chodník. Nadácia tak do projektu investovala vyše 200.000 eur, mesto neplatilo nič.

"Dávali sme súhlas s využitím pozemkov tam, kde cyklotrasa šla cez naše pozemky, a vybavovali papiere," doplnil primátor Milan Ftáčnik.



Cyklotrasu dnes pokrstil primátor a sponzor čistou vodou priamo z cyklistickej fľaše. Nultý ročník cyklomaratónu však bol dlhší ako zrevitalizovaný úsek. Cyklisti štartovali z Dvořákovho námestia cez most Lafranconi smerom k Starému prístavu a späť. Odjazdili tak celkovo 22 kilometrov.

Organizátori dnes mysleli aj na deti. Okrem detského kútika sa totiž aj oni mohli stať účastníkmi cyklomaratónu. Pre deti od 6 do 12 rokov a ich rodičov pripravili ďalší maratón, ktorý šiel tiež cez zrevitalizovanú trasu po moste a svoje si mohli odjazdiť aj deti od 3 do 6 rokov. Pre tých najmenších od 1 do 3 rokov boli pripravené prekážkové dráhy.