Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Bratislavou nemusí jazdiť Bombardier, vyhlásia súťaž

Bratislavská samospráva získala bezodplatne od spoločnosti BOMBARDIER na tri týždne modernú, nízkopodlažnú električku, ktorá od stredy 30. mája 2012 bude postupne jazdiť na všetkých dopravných radiálach slovenskej metropoly - Bratislavy. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mesto má predbežne dohodnuté rokovania s ministerstvom dopravy o tom, či možno získať financie na nové električky z európskych fondov.

Bratislava 7. júna (TASR) – Nízkopodlažná električka Bombardier, ktorá od júna jazdí ulicami Bratislavy, je len ukážkou toho, ako možno modernizovať vozový park.



Podľa hovorcu primátora Ľubomíra Andrassyho to mesto nespája s tým, že práve Bombardier by mal v budúcnosti jazdiť v hlavnom meste. Ak by samospráva získala peniaze z eurofondov, vyhlási súťaž.

Galéria: Električka Bombardier v Bratislave





"Električky bude teda dodávať tá spoločnosť, ktorá dá najlepšiu ponuku z hľadiska ceny, energetickej úspory, modernosti, nízkopodlažnosti alebo bezbariérovosti," uviedol hovorca pre TASR. Aj na súťaž sa dnes totiž primátora Milana Ftáčnika pýtali Bratislavčania, keď s nimi diskutoval v Bombardieri o ich pocitoch z cestovania v modernej električke. Spolu s ním sa z Ružinova do Rače a späť odviezol predseda dopravnej komisie Jozef Uhler či zástupcovia spoločnosti Bombardier a Dopravného podniku Bratislava.

Foto: TASR/Štefan Puškáš
Podľa Andrassyho dnes väčšina Bratislavčanov podporila myšlienku preferencie električiek na jednotlivých križovatkách, tzv. zelenej línie pre električky. "Tam, kde ide len autobusová alebo trolejbusová doprava, je dôležité vytvárať bus pruhy, ktoré by dopravu urýchľovali," dodal. Aj to by mohlo smerovať k znižovaniu počtu áut na cestách.

Mesto má predbežne dohodnuté rokovania s ministerstvom dopravy o tom, či možno získať financie na nové električky z európskych fondov. "Obnovili by sme nielen vozový park a zakúpili moderné ekologické električky, ale vedeli by sme aj zrekonštruovať jednotlivé úseky električkových tratí," vymenoval hovorca možnosti, kam by peniaze mohli smerovať.

Modernou električkou Bombardier sa môžu Bratislavčania voziť zadarmo do 20. júna.