Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Lesníci si vo Vydrovskej doline uctili zosnulých kolegov

Ilustračné foto Foto: TASR

Nové mená, ktoré na cintoríne pribudli, nie sú len najnovšie prípady a nie sú medzi nimi ani mená všetkých obetí našich lesov.

Čierny Balog 27. októbra (TASR) – Pamiatku tých, ktorí prišli v službe lesu o život, si v piatok na symbolickom lesníckom cintoríne vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu uctili lesníci, odborári, predstavitelia štátnej správy a samosprávy ako aj rodiny zosnulých. Len v tomto roku tam pribudlo 13 tabuliek s menami obetí práce v lese, spolu tak cintorín pripomína už 368 lesníkov. TASR o tom informoval Marián Nosáľ, vedúci odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR.

"V tomto jesennom čase si pripomíname kolegov, ktorých nám navždy zobral les. Pietne stretnutia však nie sú vyhradené iba spomienkam. Sú aj pripomenutím rizík, ktoré práca v lese prináša. Ani na malú chvíľku nesmieme zabúdať na bezpečnosť, a tomu sme povinní dôsledne prispôsobiť prácu všetkých, ktorí plánujú, riadia a kontrolujú lesnú výrobu," zdôraznil Marian Staník, generálny riaditeľ Lesov SR.

Nové mená, ktoré na cintoríne pribudli, nie sú len najnovšie prípady a nie sú medzi nimi ani mená všetkých obetí našich lesov. Podnik pridáva na pietne miesto iba tabuľky s menami ľudí, o ktorých úmrtí vie a pozostalí s tým súhlasia.

"Spomedzi nových mien na cintoríne je najstarším prípadom smrť lesníka Karla Šteffela z Kysliniek, ktorého pred sto rokmi pod Poľanou zastrelil pytliak. Naopak, v živej pamäti je ešte tragické úmrtie pracovníka podniku Lesy SR, ktorý v lete zomrel pri ťažbe dreva v blízkosti Michalovej," doplnil Michal Kofira, vedúci Lesníckeho skanzenu z odštepného závodu Čierny Balog.

Symbolický lesnícky cintorín vznikol ako širšia súčasť Lesníckeho skanzenu. Ústredným miestom cintorína, ktorý využíva prirodzené lesné prostredie, je machom porastené bralo, nachádzajúce sa v prítmí lesného interiéru. Na brale, cez ktoré preteká vodopád, je umiestnený kovový kríž v tvare kmeňa stromu. Nesie nápis "Večne im spievajú lesy...". Vo vstupnej časti sa nachádza zvonica, ktorej bronzový zvon odlial majster zvonolejár Viliam Nemky z blízkeho Hronca.