Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Centrum ekovýchovy na Kamzíku bude patriť v nedeľu Festivalu včiel

Na archívnej snímke včelí plást počas stáčania medu. Foto: TASR - Martin Baumann

Prítomnosť včiel v lesoch zvyšuje množstvo semien napríklad buka, duba, javora či agátu a zároveň sa so zvýšenou činnosťou opeľovania zvyšuje aj biodiverzita lesa.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Centrum ekovýchovy na Kamzíku v Bratislave bude v nedeľu (1. 10.) patriť včelám a včelárstvu. Mestské lesy v spolupráci s bratislavskými včelármi a Slovenským zväzom včelárov organizujú Festival včiel. Tému včiel a včelárstva považujú za dôležitú, keďže dochádza k jeho veľkému úbytku nielen v Bratislavskom kraji, ale aj vo svete. Informujú o tom na sociálnej sieti.

Mestské lesy majú včelárstvo vo svojej činnosti od roku 2015, v súčasnosti majú dve včelnice. Jedným z cieľov bol návrat včelstva do lesov, a tým aj udržanie ekologickej rovnováhy prostredníctvom opeľovania rastlín.

"Lesné prostredie je totiž pre včely pôvodným a prirodzeným domovom, nakoľko sú v ňom bohaté zdroje peľu, nektáru a medovice," vysvetľujú. Prítomnosť včiel v lesoch zvyšuje množstvo semien napríklad buka, duba, javora či agátu a zároveň sa so zvýšenou činnosťou opeľovania zvyšuje aj biodiverzita lesa.

Mestské lesy zároveň zdôrazňujú aj dôležitosť ekologickej výchovy, ktorá má zvýšiť povedomie ľudí o dôležitosti a nenahraditeľnosti hmyzu vo svete. Aj na takéto vzdelávacie aktivity sa zameriava program festivalu v nedeľu popoludní. Pripravená bude prednáška, beseda so včelármi či premietanie krátkeho filmu zo života včiel. Popri náučných a vzdelávacích aktivitách nebude chýbať ani ukážka úľov a včelárskeho náradia, hmyzích hotelov či výroba sviečok. Naplánovaná je tiež súťaž o najlepší med a medovinu spojená s ochutnávkou.