Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Ceny Martina Benku vyhlásili v jeho zrekonštruovanom múzeu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Na spomienkovej slávnosti sa stretli maliarovi príbuzní, rodáci, spolupracovníci, pamätníci iobdivovatelia jeho všestrannej tvorby.

Martin 6. októbra (TASR) - Ceny Martina Benku za rok 2022 vyhlásili po šiestich rokoch v zrekonštruovanom Múzeu Martina Benku v Martine. Za výtvarnú tvorbu ich udelili Jakubovi Bachoríkovi a Martine Rötlingovej a za výtvarnú tvorbu pre absolventov vysokej školy Jánovi Šutvayovi a Márii Guttenovej. TASR o tom informovala Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

Doplnila, že cenu za dielo teórie, kritiky a dejín slovenského výtvarného umenia a cenu pre absolventa dejín umenia tento rok neudelili. "Ocenenie každoročne udeľuje Rada Fondu výtvarných umení na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku. Získať ho môžu začínajúci a etablovaní výtvarní umelci a teoretici umenia, ktorí svojimi dielami či teoretickými prácami významne obohatili slovenskú kultúru a umenie," pripomenula.

Na spomienkovej slávnosti sa stretli maliarovi príbuzní, rodáci, spolupracovníci, pamätníci iobdivovatelia jeho všestrannej tvorby. V spolupráci s Fondom výtvarných umení v Bratislave ju organizuje SNM v Martine – Múzeum Martina Benku. "V súlade s Benkovým želaním sa slávnosť koná každý rok pri príležitosti výročia jeho narodenia, od ktorého uplynulo 21. septembra 135 rokov," dodala Kiripolská s tým, že slávnosť pokračovala položením venca na Benkov hrob na Národnom cintoríne v Martine.