Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Cez víkend si na hrade Beckov pripomenú donačné právo Stibora

Hrad Beckov, archívna snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Súčasťou sobotného programu bude aj udelenie donácie, prednáška a turnaj o štít vojvodu Stibora.

Beckov 20. júna (TASR) – Slávnostný sprievod obcou na hrad Beckov od kúrie Ambrovec, sokoliarske vystúpenia, ukážka šermu a stredovekých palných zbraní, ako aj historicky najväčší dobový tábor čakajú počas víkendu (21. - 22.7.) na návštevníkov hradu Beckov.

Ako informoval správca hradu Peter Pastier, víkend sa bude niesť v znamení osláv 630. výročia udelenia práv na Beckovský hrad Stiborovi zo Stiboríc. „Vojvoda, ktorý z Beckova spravil svoj sídelný hrad a vďaka rozsiahlej prestavbe ho prebudoval na honosné šľachtické sídlo, hrad získal donačnou listinou 16. júna 1388 po poľovačke pri Zvolene od kráľa Žigmunda Luxemburského,“ uviedol Pastier.

Súčasťou sobotného (21.7.) programu bude podľa neho aj udelenie donácie, prednáška a turnaj o štít vojvodu Stibora. V nedeľu (22.7.) sú pre návštevníkov hradu pripravené ukážky palných zbraní a šermu, sokoliarske vystúpenie, ale i dobové tance a zábava. „Návštevníci si budú môcť pozrieť výstavu Draci a drakobijci, ako aj Hradné hospodárstvo,“ doplnil Pastier.