Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Chorých je v banskobystrickom kraji menej, chrípky je viac ako vlani

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je počet prípadov ARO vyšší o viac ako desať percent, v prípade CHPO je týchto ochorení viac o 20 percent.

Banská Bystrica 26. mája (TASR) – Medzitýždňovým miernym poklesom akútnych respiračných ochorení (ARO) a nižším výskytom chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) sa vyznačoval aktuálny kalendárny týždeň v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, podľa ktorej sa výskyt týchto ochorení v kraji už približuje k mimosezónnej úrovni.

„V 21. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ celkovo 3133 prípadov ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1086 osôb na 100.000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 140 prípadov, čo je chorobnosť 50 prípadov na 100.000 občanov,“ konkretizovala hovorkyňa. Ako dodala, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je počet prípadov ARO vyšší o viac ako desať percent, v prípade CHPO je týchto ochorení viac o 20 percent.

Najvyšší počet chorých na ARO bol podľa údajov RÚVZ počas týždňa v okresoch Rimavská Sobota, Zvolen, Lučenec a Revúca. CHPO najviac postihli obyvateľov okresov Krupina, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica.