Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Cyklobus sa pod Zoborom osvedčil, opäť začína premávať

Autobus špeciálne upravený na prepravu bicyklov označený písmenom C bude premávať počas víkendov a sviatkov každé dve hodiny od 8,30 do 18. hodiny.

Nitra 2. apríla (TASR) – Po zimnej prestávke začne v Nitre opäť premávať cyklobus. Tohtoročná sezóna sa začne počas predĺženého veľkonočného víkendu v piatok 6. apríla. Autobus špeciálne upravený na prepravu bicyklov označený písmenom C bude premávať počas víkendov a sviatkov každé dve hodiny od 8,30 do 18. hodiny. Záujemcom ponúkne bezpečnú prepravu z Klokočiny cez Čermáň, Chrenovú, mestský park až k liečebnému ústavu pod Zoborom. Cyklobus mal svoju premiéru v Nitre v auguste minulého roka a spoločný projekt prevádzkovateľa mestskej autobusovej dopravy s Mestom Nitra sa stretol s veľkým záujmom verejnosti.

Preprava bicyklov cyklobusom je bezplatná. Cestujúci sa prepravujú podľa bežných tarifných podmienok platných pre nitriansku mestskú hromadnú dopravu. Cyklobusy zastavia na každej zastávke uvedenej v cestovnom poriadku, ale len na znamenie cestujúceho. Vodič zastaví na zastávke, ak bude cestujúci stáť s bicyklom tak, aby ho vodič mohol vidieť alebo ak cestujúci včas požiada o zastavenie vozidla zdvihnutím ruky. Vo vozidle cestujúci musí požiadať o zastavenie signalizačným tlačidlom alebo sa vopred na výstupnej zastávke s vodičom dohodne. Umožnená bude preprava aj cestujúcim bez bicykla, pokiaľ to obsadenosť vozidla dovolí. Cestujúci s bicyklom či inline korčuliari však budú uprednostnení. Na linkách cyklobusu je vylúčená preprava detských kočíkov a invalidných vozíkov.