Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Deň vínnych pivníc v Trnave ponúka v sobotu 23 zastávok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výroba vína je v Trnave zakorenená, už v roku 1278 sa mešťania uvádzajú v listine grófov z Jura a Pezinka ako vlastníci vysoko produktívnych viníc.

Trnava 21. októbra (TASR) - Milovníkom vína sa už po dvadsiaty raz otvárajú zaujímavé priestory historickej Trnavy, aby sa v nich zoznámili s najnovšou produkciou vinárov. Na tohtoročnom Dni vínnych pivníc prevažujú nad podzemnými priestormi mesta nadzemné, na 23 miestach držitelia vínnych pasov môžu od 13.00 h degustovať vína spolu vyše 50 producentov. Tradičnými organizátormi sú Trnavský spolok priateľov vína Vincech a trnavská radnica.

Trasa putovania za vínom vedie od Knižnice Juraja Fándlyho, cez Trnavskú arcidiecéznu charitu, viaceré kaviarne a dve veže trnavského opevnenia. Na historickej radnici sa dá víno vychutnať v bývalej strážnici, zbrojnici, kaplnke a ďalšom priestore, otvorený je aj Vincech, pivnica Štátneho archívu a ďalšie. Medzi vinármi sú zastúpení výrobcovia z Bojničiek, Rúbane, Veľkého Biela, Modry, Šenkvíc, Hlohovca, Častej, Dolian či Svätého Jura. Podujatie pôvodne začínalo s tuctom priestorov, pred niekoľkými rokmi sa dostalo cez tridsiatku, teraz sa počet otvorených priestorov pohybuje nad dvadsiatkou. Deň vínnych pivníc má svojich stálych návštevníkov, každoročne priláka aj milovníkov vína zo vzdialenejších regiónov Slovenska i zo zahraničia. V uliciach mesta sú rozpoznateľní aj podľa vínnej kapsičky s pohárom s originálnym logom, ktoré sú súčasťou vstupenky.

Výroba vína je v Trnave zakorenená, už v roku 1278 sa mešťania uvádzajú v listine grófov z Jura a Pezinka ako vlastníci vysoko produktívnych viníc. Víno z teritória Trnavy dlhú dobu tvorilo jednu z najvýznamnejších komodít v obchodných aktivitách Trnavčanov. V roku 1822 dal trnavský obchodník Anton Valc vyrobiť údajne najväčší sud na svete, do ktorého sa zmestilo 114.000 litrov vína. Dobové pramene uvádzajú, že na ňom naraz tancovali aj štyri páry hodovníkov a stal sa turistickou atrakciou.