Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Detaily zonácie V.Fatry neboli podľa Ružomberka dostatočne prerokované

Na archívnej snímke výhľad na pohorie Veľká Fatra Foto: TASR/Branislav Račko

Pre ružomberskú samosprávu bolo podľa Miškovčíka prekvapením, že sa zonácia prijímala na úrovni vlády a nie v rámci rokovania v Národnej rade SR.

Ružomberok 6. októbra (TASR) - Schválenie zonácie Národného parku (NP) Veľká Fatra prijalo mesto Ružomberok s rozpakmi a prekvapením. Pre TASR to v piatok uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Detaily zonácie podľa jeho slov neboli vopred dostatočne prerokované s vlastníkmi lesov, obhospodarovateľmi, samosprávami a ostatnými dotknutými subjektmi.



Hovorca upozornil, že procesy tvorby a zonácie národných parkov sú dlhodobé činnosti, ktoré trvajú desaťročia. Dodal, že rozhodovanie pod časovým stresom mohlo priniesť množstvo odborných, právnych a technických nedostatkov. "Dôkazom je, že už dnes zaznieva silný apel regionálneho združenia vlastníkov lesov v Turci a Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska o návrhu na podanie na Ústavný súd v súvislosti s nerešpektovaním ústavne garantovanej ochrany súkromného majetku," poznamenal.

Pre ružomberskú samosprávu bolo podľa Miškovčíka prekvapením, že sa zonácia prijímala na úrovni vlády a nie v rámci rokovania v Národnej rade SR.

Vláda schválila zonáciu Národného parku Veľká Fatra v stredu (4. 10.). Nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2024. Vyše 40 percent národného parku bude tvoriť územie s najprísnejšou ochranou. Na necelej polovici územia sa počíta s aktívnym lesníckym a poľnohospodárskym využívaním vrátane spásania lúk a pasienkov, uplatňovať sa tam bude prírode blízky spôsob obhospodarovania. Národný park zasahuje do územia Banskobystrického a Žilinského kraja.