Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Podujatie Kam na strednú pomôže v rozhodovaní žiakom z Trnavy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Tretie pokračovanie výstavy sa bude konať v utorok 28. novembra v Mestskej športovej hale, pedagógovia a študenti SŠ poskytnú žiakom aj rodičom všetky potrebné informácie.

Trnava 22. novembra (TASR) – Tridsať stredných škôl (SŠ) s rôznorodým zameraním sa predstaví na výstave Kam na strednú, ktorú pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl pripravujú v Trnave. Tretie pokračovanie podujatia sa bude konať v utorok 28. novembra v Mestskej športovej hale, pedagógovia a študenti SŠ poskytnú žiakom i ich rodičom informácie o odboroch, predmetoch aj o špecifikách svojej školy.

Okrem výstavných stánkov dostane každá stredná škola tiež príležitosť prezentovať sa na pódiu v pätnásťminútovom vystúpení. "Sme radi, že tento priestor využívajú vystavovatelia kreatívne. Praktické ukážky, akými sú čašnícka šou, strihanie a líčenie zákazníčky, ale aj jazda na automobile, ktorý vyrobili samotní študenti, majú vždy úspech," uviedol Igor Holéczy za Národné kariérne centrum, ktoré je organizátorom výstavy.

S odpoveďou na otázku, ako pokračovať v štúdiu, pomáhajú žiakom na základných školách ich výchovní poradcovia. Pre nich naplánovali organizátori výstavy seminár o nových trendoch v tomto odbore. Viesť ho budú certifikovaní kariéroví poradcovia, ktorí sa v praxi zameriavajú na poradenstvo pre žiakov, študentov aj pre dospelých ľudí. Ich znalosti môžu využiť aj návštevníci výstavy. "Ak žiaci ešte nemajú jasno vo výbere školy, môžu sa s nimi poradiť. A tí, ktorí sa už pre ďalšie štúdium rozhodli, si môžu overiť, či urobili správne," informoval za organizátorov Miroslav Koleník.

Výstava je prístupná od 9. do 17. hodiny, takže umožní aj spoločné návštevy žiakov a rodičov. "Práve rodičia vedia pri dôležitom životnom rozhodnutí svoje dieťa usmerniť, pretože poznajú, na čo má nadanie a talent," dodal Koleník. Najviac stredných škôl, ktoré sa na výstave predstavia, pochádza z Trnavy a okolia. Trnavský študentský potenciál však začína byť zaujímavý aj pre školy z iných kútov Slovenska. "Po prvých dvoch ročníkoch sme teraz získali nadregionálny charakter. Záujem o účasť na výstave tento rok prejavili aj školy z Modry, Bratislavy, Revúcej či Banskej Štiavnice", informoval Holéczy. Na výstavu už tradične prídu aj zamestnávatelia, ktorých so strednými školami spája duálne vzdelávanie.