Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

DPB prijal na zabezpečenie prevádzky MHD počas zimy operačný plán

Wifi v bratislavskej MHD Foto: Ikar

Operačným plánom sa bude služba DPB riadiť až do ukončenia zimnej sezóny.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Operačný plán zimnej služby, ktorý dnes prijal Dopravný podnik Bratislava (DPB), stanovil postupy pre zabezpečenie zjazdnosti električkových tratí na celom území mesta, takisto usmernenia pre pohotovostný režim dispečingu a mimoriadnu pohotovosť dielenských pracovníkov zabezpečujúcich urýchlené odstraňovanie porúch vozidiel MHD. Operačným plánom sa bude služba DPB riadiť až do ukončenia zimnej sezóny.

"V rámci zimnej služby budú určení zamestnanci zabezpečovať zjazdnosť tratí elektrických dráh od snehu a námrazy na celom území mesta v rámci dvojstupňovej aktivity," informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Prvý stupeň aktivity zahŕňa činnosti počas bežných zimných podmienok pri jednorazovom nasnežení, mrznúcom daždi, mrznúcom mrholení. Druhý stupeň aktivity sa týka stavu, ktorý nastane pri vytrvalých snehových zrážkach, keď vrstva snehu prekročí 10 cm.

"Okrem čistenia elektrických tratí budú pracovníci zabezpečovať aj pravidelné čistenie zastávok MHD a ich schodnosť vrátane priľahlých priechodov pre chodcov," uviedla Volfová. V rámci operačného programu budú všetky autobusy a trolejbusy DPB vybavené posypovým materiálom a zároveň budú pripravené aj rezervy vo vozovniach.

"Zamestnanci DPB pripravia do činnosti aj elektrické vyhrievanie výhybiek vrátane výhybiek vo vozovniach, ktoré majú inštalovaný elektrický ohrev," dodala hovorkyňa DPB. Operačný program podľa jej slov zahŕňa aj technickú pohotovosť a zabezpečenie funkčnosti pracovných mechanizmov, strojov a vozidiel nasadzovaných do výkonu zimnej služby.

V prípade mimoriadnych, kalamitných situácií sa DPB bude riadiť pokynmi štábu zimnej služby hlavného mesta Bratislavy, ktorý vyhlasuje pohotovosť.