Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Minister T. Drucker rokuje o možnosti zachovať pôrodnicu vo Svidníku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jana Vodnáková

Hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Král, pod ktorú nemocnica patrí, potvrdil, že o prípadných riešeniach je ochota hovoriť

Bratislava 18. januára (TASR) - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) rokoval vo štvrtok s vedením svidníckej nemocnice a jej prevádzkovateľom o možnosti zachovanie tamojšej pôrodnice a novorodeneckej časti. Od februára ich nemocnica pre nedostatok lekárov plánuje zrušiť.

"Vnímam, že svidnícka nemocnica má nedostatok atestovaných lekárov, verím však, že jej manažment navrhne riešenia na stabilizáciu situácie tak, aby bola zabezpečená dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov aj v tomto regióne," uviedol Drucker.

V krajnom prípade je podľa jeho slov rezort zdravotníctva pripravený pomôcť aj s personálnymi kapacitami. "Takisto mám prísľub od ministra vnútra, že by prípadne vedeli vypomôcť aj lekári z jeho rezortu," avizoval Drucker.

Rušenie pôrodnice nepovažuje za dobré riešenie vzhľadom na kľúčové postavenie regionálnej nemocnice a spádovej oblasti. "Počet pôrodov nie je pomerne významný, avšak s ohľadom na geografické umiestnenie nemocnice a spádovú oblasť existuje priestor na rast a preto si myslím, že má vecné opodstatnenie," doplnil.

Hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Král, pod ktorú nemocnica patrí, potvrdil, že o prípadných riešeniach je ochota hovoriť. "Rokovania o konkrétnych riešeniach by sa mali uskutočniť v priebehu budúceho týždňa," uviedol.

Za zachovanie pôrodnice vznikla aj petícia. Jej iniciátormi sú viacerí krajskí poslanci či viceprimátor Svidníka Peter Pilip. "Petícia prebieha v okresoch Svidník a Stropkov a chceme dať takto jasne najavo nesúhlas obyvateľov celého regiónu s ohláseným zrušením gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia," povedal iniciátor petície, poslanec Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja za okres Svidník Ján Vook.

Svidnícka nemocnica nebude od februára zabezpečovať činnosť pôrodnice a novorodeneckej časti. Nemocnica už od septembra minulého roka prevádzkovala gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v krízovom personálnom režime. Problém s nedostatkom atestovaných gynekológov definitívne vyvrcholil v závere roka, keď posledný lekár na plný úväzok dal výpoveď.