Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Držiteľom ocenenia ZOMOS za rok 2019 sa stala obec Hviezdoslavov

Na archívnej snímke starosta Hviezdoslavova Marek Lackovič. Foto: Facebook Obec Hviezdoslavov

Cena je určená pre malú samosprávu s počtom obyvateľov do 5000.

Ružomberok 20. septembra (TASR) – Ocenenie Zdravá otvorená moderná obecná samospráva (ZOMOS) za rok 2019 získala obec Hviezdoslavov v okrese Dunajská Streda. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo v piatok v Ružomberku.

Podľa predsedu hodnotiacej komisie Ivana Rončáka bolo hlavným meradlom transparentné dianie v obci na všetkých úrovniach. „Hodnotili sme, či je obec naozaj zdravou, modernou a zároveň otvorenou komunitou. Prezreli sme si v prvom rade jej internetové stránky. To, ako komunikuje s obyvateľmi, ale aj s tými, ktorí nie sú obyvateľmi obce. Rovnako sme si zistili, ako komunikuje na sociálnych sieťach a čo všetko o sebe zverejňuje,“ načrtol niektoré z hodnotených atribútov Rončák.

Cena je určená pre malú samosprávu s počtom obyvateľov do 5000. Ďalšími uchádzačmi o ocenenie boli Čečejovce, Horná Súča, Kálnica, Keť, Koválovec, Rimavská Baňa, Spišský Hrhov a Trnavá Hora. Podľa Rončáka bolo dôležité zistiť, či v obciach podporujú komunitný život. „Na každej zo samospráv by sme mohli vyzdvihnúť niečo iné. Napríklad víťazná obec okrem splnenia všetkých hodnotiacich atribútov robí aj niečo navyše - podniká konkrétne kroky na to, aby naďalej zostala komunitou,“ priblížil.

Starosta Hviezdoslavova Marek Lackovič poukázal na to, že sú jednou z najrýchlejšie rastúcich obcí na Slovensku. „Aby sa nám tam všetkým dobre bývalo, je potrebná tímová práca. Uvedomil som si, že ľuďom musím slúžiť, a nie vládnuť. To je základ tímovej spolupráce, aby sme všetci spolu dobre vychádzali,“ povedal.

Zdravá samospráva podľa starostu svojich ľudí počúva a odpovedá. „Niekedy je ešte dôležitejšie počúvať, ako odpovedať. My sa snažíme odpisovať na všetky zaslané podnety do 24 hodín. Na dennej báze komunikujeme online. Máme tiež kanceláriu prvého kontaktu, ktorú mnohé obce nemajú. Myslím si, že toto ocenenie patrí všetkým našim obyvateľom, nielen mne alebo úradu,“ doplnil.

Podľa predsedu občianskeho združenia (OZ) ZOMOS Petra Uhlára sa väčšinou pri svojej práci stretávajú so zlým vedením samosprávy. „Po desiatich rokoch našej činnosti však chceme ísť aj cestou pozitívnych príkladov, ktorých v súčasnosti pribúda. Práve preto sme sa rozhodli začať udeľovať toto ocenenie. Predpokladáme, že nominácie v ďalších ročníkoch budú narastať,“ zhodnotil.

Cenu ZOMOS za rok 2019 vyhlásilo občianskej združenie v rámci projektu "Zorientuj sa v samospráve". Projekt je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.