Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Košiciach uviedli do života Námestie Sándora Máraiho

Námestie Sándora Máraiho vzniklo v Košiciach pri križovatke ulíc Baštová, Mäsiarska a Zbrojničná v centre mesta 20. januára 2013. Spisovateľ Sándor Márai sa narodil 11. 4. 1900 v Košiciach, zomrel v r. 1989 v San Diegu – USA. Foto: TASR/Milan Kapusta

Odkaz životného diela významného rodáka dnes vyzdvihol v metropole východu aj šéf slovenského rezortu školstva Dušan Čaplovič.

Košice 20. januára (TASR) - Námestie, ktoré nesie meno spisovateľa a novinára Sándora Máraiho, uviedli dnes slávnostne do života v meste Košice. Spomínaný akt bol súčasťou programu otváracieho ceremoniálu projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013.

"Prostredníctvom Sándora Máraiho sa dozvedel o Košiciach celý svet. Táto osobnosť je súčasťou projektu EHMK a je dokonca jednou z jeho hlavných postáv,"
povedala počas ceremoniálu, ktorý predchádzal otvoreniu námestia, košická viceprimátorka Renáta Lenártová.

Odkaz životného diela významného rodáka dnes vyzdvihol v metropole východu aj šéf slovenského rezortu školstva Dušan Čaplovič. "Áno, Sándor Márai patrí Košiciam. Košičanov, Slovákov, ale aj iné národnosti však môže nadchýnať ako autor, ktorý skvele reprezentoval región, z ktorého pochádzal," konštatoval minister, podľa ktorého bolo jeho niekdajšie pôsobenie v košickom Východoslovenskom múzeu úzko späté aj s osobnosťou S. Máraiho.



Pozvanie na dnešný slávnostný ceremoniál v Košiciach prijali aj zástupcovia maďarskej vlády. Minister ľudských zdrojov Zoltán Balog konštatoval, že námestie, ktoré nesie oddnes meno po významnom rodákovi z Košíc, je symbolom mnohých ľudských osudov. "Chceme sa cítiť ako doma v Košiciach a to je základným odkazom aj práve tohto námestia. Rodný dom Sándora Máraiho a námestie pomenované po ňom sú miestom pre slovenský aj pre maďarský národ."

Sándor Márai sa narodil v Košiciach v roku 1900. Opustil ich o 18 rokov neskôr a po krátkom pobyte vo Švajčiarsku, potom v Taliansku zakotvil v USA. Navždy však zostal Košičanom, čo odzrkadľujú jeho diela, v ktorých sa k rodnému mestu vracal pravidelne. Námestie s jeho menom sa nachádza iba pár desiatok metrov od jeho rodného domu v blízkosti križovatky súčasných ulíc - Baštová, Mäsiarska a Zbrojničná, kde už niekoľko rokov stojí jeho socha. Márai zomrel v roku 1989 v americkom San Diegu.