Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Slávnostný ceremoniál EHMK Košice 2013 v Štátnom divadle

Slávnostný otvárací ceremoniál 20. januára 2013 Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 v Štátnom divadle v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

EHMK Košice 2013 označil za najvýznamnejší a najväčší kultúrny projekt v histórii SR minister kultúry Marek Maďarič.

Košice 20. januára (TASR) – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013 dnes oficiálne otvorili v košickom Štátnom divadle za účasti najvyšších predstaviteľov SR, mesta a regiónu, členov Európskej komisie a ďalších hostí.

Prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico v príhovore zagratulovali Košičanom k titulu EHMK, poďakovali sa za reprezentáciu Slovenska a zaželali úspešné naplnenie projektu.

"Získať titul hlavného mesta kultúry nie je len pocta pre Košice a Košičanov, ale pre všetkých občanov SR," konštatoval prezident Gašparovič.



EHMK Košice 2013 označil za najvýznamnejší a najväčší kultúrny projekt v histórii SR minister kultúry Marek Maďarič. "Tým pádom sa môže stať a nepochybne sa aj stane ďalším dôležitým míľnikom na ceste úspešného slovenského príbehu posledných 20 rokov," dodal.

Primátor mesta Richard Raši vyjadril presvedčenie, že tento rok "otvorí Košice Európe a Európu všetkým Košičanom". "Som hrdý na to, že sme sa chopili tejto jedinečnej príležitosti a ovplyvňujeme našu budúcnosť na dlhé roky dopredu. Projekt začína meniť naše mesto na mesto tvorivé, mladé, dynamické a moderné, Košice - naplno európske."

Slávnostný otvárací ceremoniál 20. januára 2013 Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 v Štátnom divadle v Košiciach. Na snímke vľavo primátor Košíc Richard Raši a predseda KSK Zdenko Trebuľa.
Foto: TASR/František Iván

Župan Trebuľa si myslí, že projekt pomôže k úspešnej budúcnosti mestu i kraju



Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa konštatoval, že Košice si titul EHMK zaslúžia a projekt prispeje k úspešnej budúcnosti mestu i kraju.

Metropolu východného Slovenska pozdravila aj eurokomisárka pre vzdelávanie a kultúru Andrulla Vasiliová. Titul EHMK je podľa nej jedinečnou príležitosťou na posilnenie kultúrneho života mesta a jeho dlhodobého rozvoja, a súčasne je mimoriadne dôležitý pre cestovný ruch, či tvorbu pracovných miest.

V programe galaprogramu účinkovali Peter Breiner a orchester Štátneho divadla Košice, AMC Trio, Ida Kelarová, folklórny súbor Železiar, Credance, Siempre, Debris company, či Veni academy. Slávnostný program spájaný myšlienkou "Košického vesmírneho programu" a štartu tzv. Košickej kultúrnej družice moderovali Marcel Forgáč a Milan Zimnýkoval.



Vstup na program do ŠD bol na pozvánky, prítomné boli stovky domácich a zahraničných hostí. Galaprogram prenášali veľkoplošné obrazovky na námestí pri Dolnej bráne, kde následne otvárací ceremoniál pokračuje od 18.00 h Veľkou otváracou show.