Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Slovenské technické múzeum v Košiciach ovládli modelári

V Slovenskom technickom múzeu v Košiciach prebieha výstava Svet modelov, ktorá je aktivitou košických modelárov a ich príspevkom svojmu mestu pri príležitosti Košice – EHMK 2013. Na snímke kurátor výstavy Ladislav Virág s rádiovo ovládaným modelom francúzskeho lietadla Louisa Blériota, ktorý preletel 25. júla 1909 kanál La Manche. Foto: TASR/František Iván

Výstava je určená pre všetky vekové kategórie a jej účelom je oboznámiť širokú verejnosť s modelárstvom ako celkom.

Košice 29. januára (TASR) - Výstava Svet modelov košickom Slovenskom technikom múzeu už od uplynulého víkendu poskytuje ucelený obraz o modelárstve ako súčasti záujmovo – športovej a technickej činnosti.  Vybraných vyše 330 modelov dokumentuje šesť modelárskych odborností v celom priereze jednotlivých súťažných disciplín a kategórií, pričom sú dodržané športové a súťažné pravidlá modelárstva.

„Mottom výstavy je modelári mestu a republike,“ povedal pre TASR kurátor výstavy a nadšený košický modelár Ladislav Virág. Dodal, že výstavu zorganizovali dve občianske združenia – Model klub VSŽ a Slovenský letecký zväz. Modelári túto svoju aktivitu chápu ako vlastný príspevok mestu k titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013.



„Výstava je určená pre všetky vekové kategórie a jej účelom je oboznámiť širokú verejnosť s modelárstvom ako celkom,“ dodal Virág.

V Slovenskom technickom múzeu v Košiciach prebieha výstava Svet modelov, ktorá je aktivitou košických modelárov a ich príspevkom svojmu mestu pri príležitosti Košice – EHMK 2013. Na snímke model viacúčelového dvojmiestneho jednomotorového dvojplošníka Š 328.
Foto: TASR/František Iván


Svedčí o tom množstvo vystavených trofejí , ocenení a úspechov, ktoré členovia Model klubu VSŽ počas svojej 40 ročnej existencie získali. Táto výstava,  podľa vyjadrení zanietených autorov,  ktorí svoje modely zapožičali, predstavuje to najlepšie z oblasti modelárstva na Slovensku.  Návštevník tu nájde unikátne  modely a ich doplnky z oblasti leteckého, lodného, raketového, automobilového, plastikového a železničného modelárstva. Organizátori sú presvedčení, že svojím zameraním vzbudí záujem o túto technickú disciplínu a nájde mnoho obdivovateľov,  či už rádiom ovládaných makiet lietadiel, vetroňov, plachetníc alebo   historických lodí, vláčikov a železníc. Výstava potrvá do 15. marca.

Fotogaléria k modelom vystaveným v STU Košice