Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Košičanov priblížia ku kultúre a športu nové centrá

Pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaných výmenníkov v rámci projektu SPOTs, neziskovej organizácie Košice 2013, na uliciach Ľudová, Wuppertálska a Važecká vedenie projektu SPOTs predstavilo 22. apríla 2013 nové priestory. Na snímke výmenník na Ľudovej ulici. Foto: TASR/František Iván

Komplexná prestavba objektov umožnila vytvoriť multifunkčné miestnosti pre kultúrno-spoločenské aktivity.

Košice 22. apríla (TASR) - Košičania budú mať opäť bližšie ku kultúre. Vďaka dvom už fungujúcim kultúrnym výmenníkom sa umenie dostalo aj do sídliskových a okrajových častí mesta. Dnes pribudli v rámci projektu Košice 2013 a SPOTs v Košiciach tri nové, ktoré ponúknu nielen kultúrne, vedecké, ale aj športové vyžitie pre ľudí všetkých vekových kategórií.

Až tri bývalé výmenníky tepla, nedávno zrekonštruované a premenené na komunitné centrá, otvorili zástupcovia mesta Košice a n. o. Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Výmenníky na uliciach Ľudová, Važecká a Wuppertálska budú patriť do siete komunitných centier, o ktorých program a prevádzkovanie sa bude starať tím projektu SPOTs.

Dva takto zrekonštruované objekty na Brigádnickej a ul. Obrody už v Košiciach fungujú a záujem verejnosti o ich využívanie je čoraz väčší. V lete pribudne šiesty výmenník na Štítovej ulici.

"Otvárame ďalšie zo sídliskových kultúrnych centier, prostredníctvom ktorých môžeme našich obyvateľov zapájať do umeleckých a kultúrnych podujatí a poskytnúť im tak možnosť tráviť voľný čas zmysluplne a kultivovane. Tanec, in-line korčuľovanie, indoor skating, súťaže, filmové predstavenia, tvorivé dielne či rôzne diskusné fóra budú Košičanom o čosi bližšie a dostupnejšie ako doposiaľ. Rád by som poďakoval všetkým za trpezlivosť pri stavebných prácach na týchto kultúrnych centrách a verím, že zrekonštruované výmenníky budú ľudia využívať nielen počas výnimočného roka 2013, ale i po ňom,” povedal košický primátor Richard Raši.

Pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaných výmenníkov v rámci projektu SPOTs, neziskovej organizácie Košice 2013, na uliciach Ľudová, Wuppertálska a Važecká vedenie projektu SPOTs predstavilo 22. apríla 2013 nové priestory. Na snímke výmenník na Važeckej ulici.
Foto: TASR/František Iván
Slávnostné otvorenie s bohatým kultúrnym programom bude v pondelok 22. apríla o 18.00 h sa uskutočnilo vo výmenníku na Važeckej ulici. Počas otváracieho týždňa od 20. do 28. apríla budú môcť záujemcovia vidieť skateboardovú exhibíciu, dozvedieť sa opäť niečo nové v rámci populárno-náučného cyklu mimoriadne obľúbených prednášok s názvom Vedecká kaviareň, pozrieť si filmy, aktívne sa zapojiť do tvorivých dielní a svojimi nápadmi a postrehmi prispieť k tvorbe ďalšieho programu a ich ďalšom smerovaní počas diskusie Otvorené pódium.

„Je to ďalšia etapa v živote projektového tímu SPOTs, ale aj v živote sídlisk, na ktorých budeme každý deň aktívne pôsobiť. Sú to výzvy na budúce projekty spolu s umelcami a obyvateľmi, veľa možností naučiť sa niečo nové a stretnúť zaujímavých ľudí, niečo ako iný vietor do plachiet. Veľmi si želám, aby sa všetkým návštevníkom a obyvateľom sídlisk páčilo nielen architektonické riešenie výmenníkov, ale hlavne program, ktorý sme pre nich pripravili v najbližších mesiacoch. Dúfam, že sa vytvoria rôzne zamerané a aktívne fungujúce skupiny, s ktorými budeme môcť plánovať program, zaujímavé umelecké projekty nielen v roku 2013, ale hlavne v ďalšom období,” prezradila o plánoch manažérka projektu SPOTs Blanka Berkyová.

Celková hodnota rekonštrukcie výmenníkov, ktorú robila spoločnosť PKB invest, s.r.o., je 1,23 milióna eu. Komplexná prestavba objektov umožnila vytvoriť multifunkčné miestnosti pre kultúrno-spoločenské aktivity a zázemie pre personál a návštevníkov, úpravou striech sa vytvorilo ich funkčné využitie a urobili sa tiež terénne a sadové úpravy okolia.

"Výmenník na Ľudovej ulici napĺňa požiadavky po športových aktivitách, na Wuppertálskej ulici zas ponúka priestor pre záhradkárov a záujemcov o bio kultúru. A ten na Važeckej je zasa určený pre milovníkov adrenalínu a dobrej kultúry,“ povedal programový manažér projektu SPOT's Chris Potiron.